Riksbankstoppen: Risken har minskat – skapar ett visst andrum

Vice Riksbankschef Per Jansson ser nu en betydligt ljusare inflationsbild.
Riksbankens Per Jansson
Vice riksbankschef Per Jansson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

– Min syn på läget har förändrats en hel del. Jag har blivit allt mer övertygad om att inflationstrycket nu verkligen avtar, sade Per Jansson när han i dag besökte Malmö och talade om Riksbankens senaste räntebeslut på Handelsbanken, enligt ett pressmeddelande.

– Man ska vara försiktig med att dra långtgående slutsatser från enskilda månadsutfall. Men det går inte att komma ifrån att det senaste inflationsutfallet för oktober innehåller ett stort antal förändringar i prisbilden som tydligt säger att inflationstrycket nu avtar, fortsatte Jansson.

Att inflationsbilden nu är ljusare än tidigare får enligt Jansson även stöd i det att företagens prisplaner justerats ner, att producentpriserna för konsumtionsvaror inte ökar lika snabbt och att inflationen i omvärlden blivit lägre.

– Att svensk ekonomi för tillfället håller på att kylas av minskar också riskerna för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå.

Den senaste tidens kronförstärkning är enligt Jansson ytterligare en faktor som minskar risken för att vi ska få en svårhanterlig inflationsutveckling:

– Även om man ska vara försiktig med att anta att den positiva kronutvecklingen bara ska fortsätta, skapar detta ändå för stunden ett visst andrum.

Jansson underströk att det alltid är en balansgång när man bedriver penningpolitik mellan att invänta mer information för att kunna dra mer tillförlitliga slutsatser och att agera hyggligt skyndsamt för att inte ”hamna på efterkälken”.

– Jag menar att det nu finns tillräckligt med information för att inte höja räntan vidare. Att styrräntebanan fortsätter att stiga något i början av nästa år indikerar dock att vi har full beredskap att göra mer om det skulle visa sig nödvändigt. Förhoppningsvis slipper vi det, men osvuret är förstås bäst, avslutade Jansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets