Riskkapitalbolag sparkar börs-vd
Peter Zakrisson, vd i krisdrabbade kundserviceföretaget Dacke Group, noterat på börsens sidolista First North, har skilts från alla sina uppdrag i riskkapitalbolaget GZ Group där han står som både partner och grundare.
Åtgärderna vidtas sedan flera transaktioner i riskkapitalbolaget, som Peter Zakrisson varit inblandade i, ifrågasatts. Nu kallar GZ Group in stjärnadvokaten Axel Calissendorff för att granska affärerna.
GZ Group är det riskkapital/rådgivarbolag som sköter investeringarna åt H&B Capitals två fonder H&B Capital LP (1999) och Life Equity Sweden KB (2002), där institutioner satsat totalt 1,6 miljarder kronor.
Den ovanliga åtgärden att sparka en av grundarna av GZ Group motiveras i ett utförligt brev till investerarna, som Affärsvärlden har läst.
Brevet har undertecknats av Lars Gatenbeck, som leder fondernas verksamhet. Av brevet framgår att Gatenbeck i december 2008 fick klart för sig att ”några transaktioner hade genomförts av Peter Zakrisson utan tillräcklig dokumentation och utan att följa överenskomna procedurer.”
Av brevet framgår också att bolagets placeringskommitté har underättats om regelvidrigheterna och att Gatenbeck anlitat Axel Calissendorff på Roschier advokatbyrå, för att genomföra en ”forensic investigation” en typ av privat kriminalutredning. Utredningen görs ”i nära samarbete” med revisionsfirman Ernst&Young.
– Undersökningen är inte klar ännu, säger Lars Gatenbeck när Affärsvärlden frågar om vad Calissendorff har kommit fram till.
I brevet till investerarna framgår det ändå som klarlagt att ”Peter Zakrisson har överskridit sina befogenheter” och att ”han i utredningsarbetet har medgett att så är fallet”.
”Som en konsekvens av detta har han, med omedelbar verkan, lämnat sin anställning i GZ Group och har avgått från alla uppdrag han hade som var hänförliga till GZ Group eller fonderna”, skriver Gatenbeck.
Enligt vad han uppger för investerarna finns en risk för att Peter Zakrissons agerande har medfört ekonomisk skada för investerarna i fonderna. Två portföljbolag, där grundaren satt i styrelsen, pekas ut: Besthand Holding och Boblbee, båda svenska företag.
Hur stora de eventuella förlusterna är framgår inte av brevet och det vill Lars Gatenbeck heller inte berätta för Affärsvärlden.
Misstänker ni några oegentligheter?
– Det vill jag inte uttala mig om, säger Lars Gatenbeck och tillägger att det får utredningen visa..
Han väljer att tona ned dramatiken med sin grundarkollegas sorti utan pekar i stället på att denne ändå jobbat deltid på senare tid och i stället haft fullt upp med att rädda den krisdrabbade Dackekoncernen där han är vd.
– Han har processmässigt gjort åtgärder som inte är tillåtna enligt vårt stränga regelverk och därför genomför vi nu en undersökning, säger Lars Gatenbeck.
Peter Zakrisson själv ser heller ingen dramatik i det inträffade:
– Det är ingen dramatik. Jag har under en period av två år successivt avvecklat mig själv från rollen i fonderna, säger han till Affärsvärlden.
Enligt vad han uppger har han på sin höjd gjort affärer som i efterhand visat sig vara dåliga.
– Det handlar om att bolag är mindre värda idag än när vi köpte dem. Men det gäller ju hela branschen, säger Peter Zakrissson.
Formuleringarna i brevet ger intryck av att du misstänks för olagliga handlingar. Kan du kommentera det?
– Det enda jag kan säga är att jag genom mitt agerande har gjort affärer som är dåliga. Men det är inget brottsligt.
GZ Group har cirka 1,6 miljarder kronor under förvaltning. Kapitalet har investerats i ett 20-tal olika företag, varav några är börsnoterade.
Bland investerarna återfinns i första hand stora institutioner, inte minst pensionsfonder. Enligt GZ Groups hemsida är Skandia Liv, Sjätte AP-fonden, Orkla, Alecta och LRF några av de som skjutit till pengar.
Ledningen har arbetat tillsammans sedan 1999 och investeringarna har i första hand riktats mot läkemedels- och medicinteknikbranschen. Bokstäverna G och Z står just för grundarnas namn, Gatenbeck och Zakrisson.
Zakrisson har sedan hösten 2007 hanterat krisen i First North-noterade Dacke Group, ett företag som erbjuder andra företag kundservice och kundundersökningar. Bolaget ansökte i januari om företagsrekonstruktion.Läs om krisen här.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.