Roger Akelius om miljardutdelningen: ”Jag kommer köpa ett 50-tal aktier”

Akelius Residential Property ska dela ut 1,3 miljarder euro. Nu berättar Roger Akelius vad pengarna ska gå till, hur han tänker kring sina aktieplaceringar och ger sin syn på den noterade D-aktien. "Akelius D-aktie har ingen framtid", säger han till Afv.
Roger Akelius
"D-aktien har ingen framtid", uppger Roger Akelius i en intervju med Afv.

Akelius Residential Property föreslog i slutet av november en extra utdelning på 1,3 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder svenska kronor, för den onoterade A-aktien.

En utdelning som kan göra att bolaget avviker från sin egen policy om belåningsgrad, som ska ligga under 35%. Efter utdelningen blir belåningsgrad närmare 45% vid utgången av 2023.

Affärsvärlden har tidigare skrivit om att ägarstrukturen bakom Akelius Residential Property, och det framstår som troligt att minst 90% av utdelningen landar på finansmannen Roger Akelius bord.

Ratar “high tech”

För Afv uppger Roger Akelius att pengarna från utdelningen kommer gå till att köpa “ett femtiotal aktieslag” och det “i fem valutor, flera länder, Sverige är en liten andel”.

Roger Akelius menar att hans horisont när det kommer till aktieplaceringar är 20 år.

“Jag bryr mig inte om avslutskurser per dag eller månad, inte ens årsvis. Jag gör inga omplaceringar. Akelius ska inte ha astrologer som läser horoskop och plötsligt utan grund anser att aktie A bör gå upp och aktie B bör gå ner. Därför väljer jag aktier som sannolikt är kvar om tjugo år; försäkring, livsmedel, bank, energi, skog, etcetera.”

Medan andra aktier får nobben:

“Bilföretag, high tech, kläder, start-up”, skriver han och uppger vidare att allt kapital ska gå till välgörenhet. Han nämner ingen tidpunkt för när så ska ske.

“D-aktien har ingen framtid”

Hans syn på den noterade D-aktie är dock inte särskilt munter.

“Akelius D-aktie har ingen framtid eftersom den blir mindre likvid. Tack vare att Akelius köpt tillbaka avsevärda mängder av aktien, har börskursen inte fallit. Akelius kan köpa tillbaka ytterligare D-aktier nu eller betydligt senare. Anledningen till att aktien är kvar är egentligen enbart en service till befintliga aktieägare”, skriver Roger Akelius.

Roger Akelius stjärntecken: Vädur

Det här är inte den första intervjun där Roger Akelius refererar till horoskop och astrologi i samband med investeringar.

Uttalandena ska självfallet inte tolkas bokstavligt utan handlar om miljardärens syn på exempelvis börsanalytiker, något han berättade mer om i Min Sanning i SVT tidigare i år.

“Alla som gör prognoser för framtiden, det är horoskop, det är ren astrologi”, sa Akelius då.

Den 3 oktober 2022 sa Roger Akelius till Dagens industri att hans horoskop sa “att fastighetsaktier är billigare om tre år”. Några dagar senare köpte han in sig i Castellum.

För kännedom är Roger Akelius en vädur. Dessa kännetecknas av en god självkänsla, stort mod och beslutsamhet. De tar gärna ledartröjan och kan härskna till om det behövs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.