Ronaldo vinnare även på börsen

Italienska Juventus har gått som tåget på börsen efter köpet av Cristiano Ronaldo. Men fotbollsaktier är i många fall riskfyllda investeringar, visar Affärsvärldens genomgång.
Ronaldo vinnare även på börsen - ronaldo-juventus-700_binary_6952075.jpg

Juventusaktien, som är noterad på Milanobörsen, har också de senaste tolv månaderna har stigit med omkring 150 procent. Detta efter att klubben förra sommaren värvade portugisen Cristiano Ronaldo, vilket drev upp de sportsliga och finansiella förväntningarna på verksamheten.

Totalt sett finns i Europa, inklusive Turkiet, drygt 30 europeiska klubbar noterade. Dominerande aktier är klubbar som Juventus, Manchester United, Lazio, Borussia Dortmund och Roma. Det är inte bara Juventus som varit en kursraket det senaste året. Bland andra Ajax, Benfica och Borussia Dortmund har gjort stora kurslyft medan turkiska storlag som Besiktas har rasat, pressade av dålig ekonomi i både egna klubben och i Turkiet.

De största fotbollsklubbarna gynnas av ökade pengar från sponsorer/annonsörer, biljettförsäljning och den allt högre ersättningen från tv-bolagen för sändningsrättigheterna. Samtidigt är många noterade klubbar små med litet börsvärde och ett management som fokuserar på annat än aktieägarevärde.

– Man får nog säga att de flesta fotbollsklubbarna befinner sig på börsens baksida. Investerarna äger oftast aktier i dessa bolag mer av hjärta än av hjärna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Hur ska man tänka som småsparare?

– Man behöver ha med sig att det på lednings- och styrelsenivå även inom storklubbarna är viss skillnad i professionalitet jämfört med hos ett vanligt börsbolag. En fotbollsklubb finns där för att vinna titlar, inte tjäna pengar. Och det innebär att verksamheten drivs mer av känslor än förnuft och att de finansiella resultaten kan bli ganska svajiga. Samtidigt behöver man förstå att resultaten på planen också spelar in.

Joakim Bornold är samtidigt förvånad över att bara en svensk fotbollsklubb, AIK, är börsnoterad, i synnerhet mot bakgrund av fotbollens popularitet i landet i kombination med intresset för aktiesparande.

Läs mer om Europas fotbollsaktier här eller i veckans tidning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.