Globala giganten satsar i Ludvika: ”Vår kronjuvel”

Hitachi Energy växer snabbt – bara i Ludvika anställs 100 personer i månaden. Någon grön bubbla ser Sverige-VD:n inte: "Vi har hållit på med det här i 125 år", säger Tobias Hansson.
Globala giganten satsar i Ludvika: ”Vår kronjuvel” - Foto Jonas Bilberg
Testhallen för transformatorer i Ludvika. Foto Jonas Bilberg/Hitachi Energy

Längs med sjön Väsmans södra strand breder ett stort industriområde ut sig. Tegelbyggnader från 1800-talet blandas med stora moderna plåthallar. När man kör förbi på andra sidan tågspåren går det inte att missa vad som sker här.

I Ludvika, beläget i Dalarnas djupa skogar, hittar vi nämligen en av Sveriges största exportaktörer – Hitachi Energy.

Hitachi Energy bildades genom ett samarbete mellan ABB:s Power Grids-division och japanska Hitachi, och togs helt över av Hitachi i september 2022. Verksamheten i Ludvika har rötter som sträcker sig över 125 år tillbaka i tiden och har sedan dess utvecklat komponenter, teknik och kompletta system för högspänningsöverföring i elnät världen över.

Hitachi Energys fabriksområde ska expandera för att tillgodose den ökade efterfrågan. Foto: Jonas Bilberg/Hitachi Energy

När allt mer el produceras av sol-, vatten- och vindkraft ställer det högre krav på effektiv elöverföring på långa avstånd. Dessutom måste det gå att koppla elnätet effektivare så att det under perioder av moln eller stiltje ändå går att förse elnätet med kraft.

När fler länder ställer om sin elproduktion till hållbar el så blir den tekniken också allt mer eftertraktad.

Något som Hitachi Energy märkt av.

Rekordorder från Tyskland

2023 fick företaget en order från Tyskland till ett värde av 147 miljarder kronor – den största exportordern i svensk historia.

Den beställningen gjorde också att företaget blev tvunget att expandera. Mycket.

“Vi pratar internt om att vi är inne i en supercykel. Och spaningen är att hela vägen fram till 2050 så kommer den här marknaden bara växa”, säger Tobias Hansson, VD på Hitachi Energy Sverige.

Han är för dagen klädd i blå skjorta men utan kavaj. Det är den första varma sommardagen på flera veckor och när Tobias Hansson pekar ut olika delar av fabriken får vi kisa mot solen. Han har jobbat här i 20 år och det känns som att han har koll på varenda vrå av det 600 000 kvadratmeter stora industriområdet.

Tobias Hansson, VD på Hitachi Energy Sverige, med fabriken i Ludvika i bakgrunden. Foto: Thea Sandin/Affärsvärlden

Fabriken i Ludvika har sedan 2023 anställt över 100 personer i månaden och Hitachi Energy aviserade 2023 planer på att sammanlagt investera 3,7 miljarder kronor i Sverige fram till 2027. Senast i juni tillkännagavs även en utvidgning av högspänningsverksamheten i Ludvika för 660 miljoner kronor. Investeringarna görs som ett steg i en global satsning på ökad kapacitet där 4,5 miljarder dollar ska investeras på grund av expanderande orderböcker.

Det är stora förändringar för en relativt liten ort med endast 26 634 i befolkningsmängd och kompetensen räcker inte alltid till lokalt. Rekryteringen sker därför även internationellt – på fabriken i Ludvika är cirka 80 nationaliteter representerade.

“Vi har ett cricketlag numera i Ludvika – som faktiskt är ett av de lite bättre lagen i Sverige. Vi började med en liten grupp och nu tror jag att de har över 100 medlemmar. Det händer någonting i lilla samhället!” säger Tobias Hansson.

VD: Inte som Northvolt

Liten stad som tar emot enorma mängder arbetskraft och stora investeringar inom en bransch som ibland beskrivs lida av en “grön bubbla”. Det låter som en bekant historia – finns det risk att vi ser Hitachi Energy gå samma väg som Northvolt?

Det är det inte – menar Tobias Hansson.

“Vi har hållit på med det här 125 år. Vi vet hur man tillverkar transformatorer, brytare och kondensatorer.”

Han fortsätter och menar att det var i just produktionsled som Northvolt inte kunde leverera. Något som Hitachi inte har samma problem med på grund av sin, sedan länge etablerade, affärsmodell. Hitachi Energy har en hög grad av vertikal integration där de samlar forskning, utveckling och produktion under samma tak. Detta menar Tobias Hansson gör att de bättre kan hantera produktionsutmaningar.

I stället säger han att det är ett guldläge för producenter inom just högspänningsteknik.

“Det enda vi kan säga är att efterfrågan är mycket större än vad kapaciteten är på världsmarknaden, inte bara hos oss. Man behöver jobba med att bygga kapacitet så fort det bara går.”

“Urstark marknad”

För marknaden håller onekligen på att ställa om. Som Afv tidigare rapporterat om finns det en stor eftersatthet av elnäten – både i Europa och globalt. Även International Energy Agency (IEA) har estimerat att det nuvarande elsystemet kommer att behöva utökas eller renoveras med 80 miljoner km till 2040.

Så någon oro över minskad efterfrågan verkar inte vara något som håller VD Tobias Hansson sömnlös om nätterna.

“Den underliggande marknaden är urstark”, säger Hansson. Trots sin lugna framtoning tänds hans ögon när samtalet rör sig mot de expansionsmöjligheter han ser.

Han exemplifierar med Kina, som Hitachi Energy exporterar mycket till.

“Förra året introducerade Kina 300 gigawatt förnyelsebar energi. Sätter vi det i kontext: Sverige snurrar på 50 gigawatt ungefär. Och Kina har en plan på att introducera 1200 gigawatt fram till 2030, och vi ser liknande stora satsningar även i USA, Indien och inte minst i Europa

Hitachi Energys jätteprojekt i Tyskland, med ett värde på 147 miljarder kronor, gäller en utbyggnad av elsystemet med 12 gigawatt – vilket är litet jämfört med de satsningar på elnätet som väntar framåt.

Hållbarhet, konkurrenskraft och krisberedskap

Tobias Hansson ser tre olika faktorer som driver marknaden just nu.

Den första är hållbarhet. När länder använder mer fossilfri och förnybar el blir högspänningsteknik allt mer nödvändig. Europa har exempelvis ökat sin användning av sol- och vindkraft de senaste 10 åren, en trend som spås fortsätta.

Det andra är att det blir mer och mer konkurrenskraftigt att använda alternativa fossilfria energikällor istället för olja och kol.

Som sista bidragande faktor menar han att det nya fokuset på krisberedskap också kräver effektiv elförsörjning.

Alla dessa faktorer gör att han inte ser att marknaden kommer svalna.

“Är el en fluga? Nej det tror jag inte utan det finns väldigt många drivkrafter som talar för att det fortsätter och under väldigt lång tid framåt”, säger Tobias Hansson med ett skratt.

Negativ resultaträkning – inga problem

I 2023 års årsredovisning visar Hitachi Energy på ett negativt rörelseresultat (-413 Mkr) i Sverige men det är inget som berör Tobias Hansson. Han menar att de investeringar som görs i personal och lokaler inte kommer ge resultat omedelbart, men att det på lång sikt stärker lönsamheten.

Dessutom är många andra av nyckeltalen i rapporten starka – där exempelvis likvida medel uppgick till 10 984 Mkr och orderstocken till 96 422 Mkr.

Så du ser inte det negativa resultatet som ett problem? 

“Nej, faktiskt så har vi ett bra resultat rent operativt förra året och i år kommer det att bli ännu bättre”, säger Tobias Hansson.

Ludvika centralt

Hitachi Energy är ett globalt företag med verksamhet och fabriker i 60 länder och huvudkontoret ligger i Schweiz. Ändå är det Ludvika som är bolagets “kronjuvel”.

Om och om igen under intervjun återkommer Tobias Hansson till det unika med produktionen i Ludvika.

Han lyfter att hela produktionsledet ryms i transformatorfabriken som vi besöker – från små delkomponenter till de gigantiska stålkonstruktioner som omsluter transformatorerna. Något som är ovanligt för branschen.

Och namnet Ludvika verkar välkänt i just energibubblan.

“Till och med så att vi i Kina har fått kommentaren ibland: Ludvika, är det liksom huvudstaden i Sverige? Nej, det är Stockholm – men sen har vi Ludvika!”

Hitachi Energy

Bolaget var tidigare ett samriskföretag mellan ABB:s Power Grid-division och Hitachi, men såldes 2022 helt till Hitachi.

Företaget har fortsatt att verka i ABB:s gamla lokaler i Ludvika.

Hitachi Energy har 50 000 medarbetare globalt och är verksamt i 60 länder med huvudkontor i Schweiz. I Ludvika jobbar cirka 4 400 medarbetare.

Moderbolaget är japanska Hitachi som handlas på Nikkei.

Källa: Hitachi Energy

Läs mer:

ABB säljer resten av Hitachi Energy för nästan 19 miljarder

Northvolts skulder skenar – 80 miljarder saknas

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.