Så här sparar fondförvaltarna
Put your money where your mouth is. Pilotskolan, där börs-vd:ar lägger sina investeringar i den egna aktien, är en välkänd företeelse. Många väljer bort bolag där vd inte investerar.
Men hur ser det ut bland fondförvaltarna? Med jämna mellanrum sprider sig rykten om att fondförvaltare väljer att investera direkt i aktier i stället för att lägga sina besparingar i den egna fonden. Att de sätter sina egna intressen högre än fondspararnas. Visst, det finns regler, men hur är det egentligen med efterlevnaden av dessa?
En snabb koll visar att det inte gjorts några större undersökningar av hur svenska fondförvaltare placerar sina egna pengar. Den enda som hittades var från Veckans Affärer, daterad 20 oktober 1997. Då var det lite si och så med resultatet. För Robur och Banco, som redovisade engagemangen i samtliga fonder, ägde förvaltarna bara andelar i 40 procent av de egna fonderna.
Hur ser det då ut i dag? Vi ringde runt till tolv av de tyngsta förvaltarna av Sverigefonder. Och fann att även fondförvaltarna följer pilotskolan. Alla sparar i den egna fonden, åtminstone de som svarade på våra frågor. Vi lyckades inte nå förvaltarna på SEB, trots upprepade påstötningar. Av de elva som vi talade med äger några få även aktier vid sidan av. Däremot är det bara en förvaltare som placerar sina egna pengar i strukturerade produkter. Populära småspararprodukter, som aktieindexobligationer, har tydligen inte fått gehör hos proffsen.
Vad beror det då på att det numera blivit norm att investera i den egna fonden? En förklaring är att det är god marknadsföring och ökar trovärdigheten mot kunderna. Eller som Stefan Carlenius, vd Aktie-Ansvar uttrycker det:
– Det ger kredibilitet mot spararna. Vi har både privatpersoner och institutioner som investerar i våra fonder. Vi får ofta frågan om vi själva investerar i fonderna – och det gör vi så klart, säger han.
Det finns också ett annat skäl att satsa på den egna fonden:
– Det har visat sig vara bra för avkastningen i fonden. Räkna inte ut egenintresset som drivkraft, säger Henrik Didner på Didner & Gerge.
Den genomsnittliga avkastningen för de elva pilotfonderna i genomgången slår en genomsnittlig Sverigefond på både kort och lång sikt. Hittills i år har pilotfonderna avkastat 48,8 procent, mot i snitt 43,8 procent. På fem år blir siffrorna 64,9 respektive 53,1 procent. Men även de individuella fondprestationerna imponerar. Alla fonder i undersökningen har antingen gått bättre i år eller på fem års sikt.
En annan anledning till att förvaltarna placerar i fonder kan vara att omfattande regler gör att många anser att det inte är mödan värt att göra direktinvesteringar i aktier. Alla som arbetar med värdepapper omfattas av Svenska Fondhandlareföreningens regler.
Syftet med reglerna är att ingen inom finanssektorn ens ska kunna misstänkas för att utnyttja sin position för att sko sig på kundernas bekostnad. Mest känd är den så kallade enmånadsregeln som innebär att en aktie, option, fond eller annat värdepapper måste behållas i minst en månad innan det får säljas med vinst. En annan regel är att alla egna eller närståendes affärer och innehav ska redovisas till chefen eller annan ansvarig på företaget.
Vissa fondbolag har egna tuffare regler för sina anställda. Exempelvis måste förvaltarna hos Didner & Gerge och Handelsbanken behålla sina aktier i tre månader i stället för en.
I Norge är kravet ännu strängare, där är det minst ett år som gäller. Innan tolv månader har gått får de inte ens sälja med förlust.
Flera av förvaltarna vi pratat med uppger att de även måste få chefens godkännande innan de gör en privat affär. Däremot finns det ingen uttalad placeringspolicy som säger att de anställda ska investera i de egna fonderna. Samtliga bolag uppmuntrar dock till dylikt sparande.
Avkastning i fonderna
Avkastning, % 2009 5 år
Didner & Gerge Aktiefond Sverige 61,8 63,2
Danske Invest Sverige 59,0 65,6
Swedbank Robur Exportfond 55,9 67,2
Lannebo Småbolag 49,9 100,0
Odin Sverige 48,4 63,6
Catella Reavinst 47,5 53,7
Handelsbanken Sverigefond 46,2 58,5
Skandia Aktiefond Sverige 45,0 59,6
Nordea Sverigefond 43,9 57,4
Carlson Sverigefond 43,9 59,1
Aktie-Ansvar Sverige 42,1 53,8
HQ Sverigefond 41,6 77,2
Genomsnitt “Piloterna” 48,8 64,9
Genomsnitt Sverigefonder 43,8 53,1
Källa Morningstar: Kurser 15/9
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.