Så mycket kostar HSBC:s flytt från London

Prognosen är en indikator för vad brexit kommer att kosta Londons banksektor som helhet.

Europas största bank, HSBC, planerar att flytta delar av sin verksamhet från London till Paris om det blir en så kallad hård brexit.

I samband med presentationen av dagens kvartalsrapport kom banken med en första uppskattning om vad flytten kommer att kosta.

Totalt rör det sig om kostnader uppemot 200–300 miljoner dollar för de cirka 1000 jobb som banken planerar att flytta till Paris, uppger HSBC:s vd Stuart Gulliver. Det rapporterar Reuters.

HSBC har sammanlagt 43 000 anställda i Storbritannien i dag.

I samband med beskedet meddelande banken också att man riskerar att förlora intäkter om 1 miljard dollar vid en hård brexit om man stannar i London helt och hållet. HSBC bedömer dock att flytten till Paris skulle göra att banken undviker ett sådant intäktstapp.

HSBC:s vd Stuart Gulliver har tidigare varit tydlig med att han uppskattar de ekonomiska- och arbetsmarknadsreformer som Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron planerar att genomföra.

– Reformpaketet är väldigt, väldigt positivt, sade han till amerikanska CNBC när paketet presenterades i juni.

Arbetsmarknadsreformerna, som har mött stark kritik från den franska fackföreningsrörelsen, innebär bland annat att det ska bli lättare för företag att både nyanställa och att göra sig av med anställda. Dessutom väntas reformerna försvaga fackföreningarnas makt och förhandlingsposition på den franska arbetsmarknaden.

HSBC:s uppskattning av kostnaderna av brexit, med tillhörande flyttplaner, är en av de mest detaljerade prognoserna av de konkreta konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU som en stor bank har genomfört hittills, uppger Reuters. Av den anledningen fungerar uppskattningen också som en viktig indikator över hur stora kostnader brexit kommer att innebära för banksektorn som helhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco