Så mycket väntas Telias vinst minska

Telias syn på hur Sverigeverksamheten kan utvecklas framöver står i fokus när bolaget lägger fram sin rapport för årets första tre månader.

Att första kvartalet har varit utmanande resultatmässigt för Sverige har bolaget flaggat tydligt för.

Vid kapitalmarknadsdagen i slutet av mars ”varnade” Telia för att nedgången i det underliggande organiska ebitda-resultatet första kvartalet skulle bli ”något större” än under det fjärde kvartalet 2018, då det justerade ebitda-resultatet sjönk med 5,5 procent.

”Vi räknar med att koncernens ebitda går ned 5,6 procent på jämförbar bas med fortsatt svaga trender i Sverige och försämrade organiska trender i Finland och Norge”, skriver Credit Suisse i en analys.

Genomsnittet av sex analytikers prognoser, som Infront Data har sammanställt, ligger på ett snittestimat för koncernens justerade ebitda-resultat på 6.713 miljoner kronor.

I Sverige väntas i snitt ett justerat ebitda-resultat som minskar 9 procent till 3.112 miljoner kronor första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal året innan.

”I Sverige spår vi att första kvartalets ebitda sjunker 9 procent, som en följd av nedgången för legacy-intäkter (bland annat fast telefoni, reds anm), långsammare takt i kostnadsbesparingar och tuffare jämförelsetal”, skriver Morgan Stanley.

Analytikerkåren tror att Telia når upp till sin prognos för helåret 2019 om ett operationellt fritt kassaflöde om 12,0-12,5 miljarder kronor, en ökning från 10,8 miljarder under 2018. Infront Datas snittestimat ligger på ett sådant kassaflöde på 12,2 miljarder kronor 2019.

Rapporten väntas torsdagen den 25 april klockan 7.00. En rapportpresentation hålls klockan 9.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.