Så tog Handelsbanken tillbaka makten i sfären

Pär Boman styr inte sfären helt efter eget huvud. I alla fall inte ännu. Men han har flyttat tillbaka Systemets epicentrum till Handelsbanken.

I januari 2015 fick Handelsbankens vd Pär Boman nog. Han hade med stigande bestörtning följt turerna i sfärkusinen SCA där ledningen hade flugit runt i bolagets jetplan och anordnat dyrbara jakter. Den asketiske Boman satt i SCA:s styrelse sedan några år. Han ville inte förknippas med de värderingar som tycktes ha tagit över i SCA och Industrivärden. Och han ville verkligen inte att den osunda kulturen skulle få fäste i hans älskade Handelsbanken. Han var helt enkelt tvungen att agera.

Han satte därför igång en process som ledde till att han själv bara några månader senare installerades som ordförande i både Handelsbanken och SCA. Samtidigt motade han ut såväl Sverker Martin-Löf och Jan Johansson som Anders Nyrén från sfären. Och han lyckades rekrytera Fredrik Lundberg till ny ordförande i Industrivärden i stället för Nyrén.

Läs om hela det dramatiska maktspelet och utrensningen i Handelsbanksfären i “Systemet som slog tillbaka”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.