Aktieråd
Säkrast kryssa förbi rederijätten
Påskkärringarna kommer att tvingas till undanmanövrar när världens största kryssningsfartyg, 16 våningar höga Harmony of the Seas med plats för 5 479 passagerare, lämnar kryssningsfartygsvarvet i Saint-Nazaire i Frankrike. Överlämningen sker visserligen inte nu till helgen utan lagom till nästa års påskfirande och inför den händelsen kan man egentligen bara vara säker på en sak: upprustningen och storlekskapplöpningen kommer att fortsätta. Det är inte sista gången ”världens största kryssningsfartyg” kommer att sjösättas.
Just storleken har nämligen betydelse för rederier som amerikanska Carnival Cruises, branschettan med nära hälften av världens kryssningsresenärer, och branschtvåan, det norsk-amerikanska Royal Caribbean, med ungefär en fjärdedel av resenärerna.
Under de kommande åren ska dessa flytande semesteranläggningar à tio miljarder kronor, som kommer med allt från isrink till klättervägg och golfbana, ta sig an uppgiften att sjanghaja resenärer i en omfattning som världen aldrig skådat. Allt enligt de planer som branschen har upprättat.
Antalet kryssningsresenärer i världen väntas enligt branschsajten Cruisemarketwatch.com öka från 21,5 miljoner under fjolåret till 25,3 miljoner passagerare om fem år, knappt fem procent fler varje år. Passagerarna spenderar mer pengar ombord än tidigare kryssningsgenerationer, så intäkterna i branschen väntas öka i högre takt än så och når i år 39,6 miljarder dollar, över 320 miljarder kronor, en uppgång från fjolåret med 6,9 procent.
Högre priser ombord är en modell som bolagen använder sig av, men än viktigare för att få fart på tillväxten är att rederierna introducerar större och fler fartyg.
Men är det möjligt med fler fartyg? Den som sett trafikstockningarna av kryssningsfartyg utanför den karibiska önationen Antigua eller utanför närliggande Saint Maarten kan tillåta sig att tvivla. Samma sak gäller kanske för den som observerat ett annat av världens största fartyg, 330 meter långa Royal Princess, tillhörigt Carnival Cruises, med plats för 3 600 passagerare ankrad på redden utanför Nynäshamn. Passagerarna tvingas ta barkassen i land och bussen vidare till Stockholm för att kajplatserna i Nynäshamn är för grunda och för att sjövägen in till Stockholm är för trång. Varför skulle intresset bland resenärer öka för att behandlas som boskap?
En viktig del av svaret är bekvämligheten. Ingen som reser på en kryssning behöver fatta beslut svårare än om vederbörande vill äta kött eller fisk till middag. Bekvämligheten märks också på andra håll i resebranschen: all inclusive-modellen, där mat och dryck betalas i förväg, vinner snabbt terräng på semesterparadis runt om i världen. Resenärernas oro för att bli uppskörtade av lokala entreprenörer, taxichaufförer eller souvenirbutiksägare, gör att de gladeligen betalar extra för att slippa oroa sig för problemen.
Den historiska utvecklingen talar också sitt tydliga språk. En 25-årig tillbakablick visar på stabil tillväxt för Royal Caribbean. Försäljningen har ökat med i snitt 11 procent per år. Enstaka svaga år går naturligtvis att hitta – det senaste under lågkonjunkturen 2009, då försäljningen föll med nära tio procent, men inte ens det året gick rederiet med förlust. Tvärtom, under djupaste lågkonjunktur nådde bolaget fortfarande en nettomarginal på cirka 2,6 procent.
En del av förklaringen bottnar i att branschen under många år, sakta men säkert, utvecklas till en behändig oligopol-liknande sammanslutning som inte finner sin motsvarighet i någon annan rederinäring. När andra segment, som tanker- eller containerrederier, kämpar med överkapacitet och ständigt nya uppstickare som tar andelar, har sammanslagningar av mindre rederier inom kryssningstrafiken tvärtom resulterat i den trio bolag som nu dominerar världshaven. Så sent som i november slutfördes den senaste större konsolideringen.
Branschtrean, amerikanska Norwegian Cruise Line Holdings, fick då grönt ljus för förvärvet av den knappt hälften så stora konkurrenten, likaledes Miamibaserade Prestige Cruise Holdings. Affären gick lös på 3 miljarder dollar, cirka 25 miljarder kronor och underlättades rimligen av att Prestige Cruise-ägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management, sedan tidigare hade en 20-procentig andel i Norwegian Cruise Line.
Branschfyran, det italienskt privatägda MSC Cruises (Mediterranean Shipping Company), som har cirka 6 procent av marknaden, utgör en del av ett större rederi och har emellanåt varit föremål för spekulationer om ett utköp i en kommande konsolidering. Andra små aktörer på marknaden som kan vara i spel är kryssningsdivisionen i den norska Fred Olsen-gruppen, liksom Crystal Cruises, som ägs av den japanska rederigruppen NYK. Privatägda Monaco-baserade Silversea Cruises driver åtta mindre kryssningsfartyg som riktat in sig på lyxsegmentet med bara 100 till 500 passagerare.
Huvudvärk saknas naturligtvis inte. De traditionella redarbekymren som bränslekostnader och valutasvängningar plågar också kryssningsfartygens ägare.
Bunkerpriserna har generellt fallit jämfört med hur det såg ut för ett år sedan, men nedgångarna motverkas av nya krav på att fartygen ska drivas med mer miljövänligt bränsle i kustnära områden, upp till 360 kilometer från land, i Nordamerika och Europa.
Valutasvängningarna påverkar inte bara priset på nybyggen, som kan dra 10 miljarder kronor eller mer i investeringar, utan också intäkterna: mer än hälften av världens kryssningspassagerare hämtas från länder utanför USA, vilket betyder att intäkterna efter det senaste året av dollarförstärkning blir lägre när de räknas om i dollar.
Rederikaptenernas främsta anledning till att ligga sömnlös om nätterna innebär dock något helt annat. Det handlar om de olyckor, katastrofer och terrorhandlingar som med oroande jämn regelbundenhet återkommer.
För tre år sedan tog Costa Concordia över 30 människors liv när hon kapsejsade i olyckan utanför Toscana. Senare samma år brann en kryssare, Costa Allegra, utanför Seychellerna. En brand ombord på ett annat kryssningsfartyg, Carnival Triumph, i Mexikanska golfen 2013 tvingade 4 000 personer att stanna kvar ombord på det strömlösa fartyget under fyra dagar.
I år hände det som branschen har fruktat mest av allt sedan den internationella terrorismen skjutit fart efter flygattackerna i New York 2001. Attacken som dödade ett 20-tal kryssningspassagerare på ett museum i den tunisiska huvudstaden Tunis för två veckor sedan har väckt farhågor bland säkerhetsansvariga att de stora fartygen mycket väl kan vara nästa mål för terrorister. Säkerhetsexperter resonerar i termer av att de stora fartygen med sina enorma skrovsidor, ibland uppåt 50 meter höga, utgör ett enkelt mål för den terrorist som kommit över ett raketgevär. När fartygen rör sig in och ut ur hamnarna med några knops fart ökar riskerna ännu mer, resonerar experterna. Risken sägs också ha ökat för att självmordsbombare lastar en snabb motorbåt med sprängämnen för att sedan köra in i sidan på den kryssningsjätte som utsetts till måltavla. Den typen av attack drabbade år 2000 ett amerikanskt örlogsfartyg som hade lagt till i Aden i Jemen på den södra delen av den arabiska halvön.
Attentatet i Tunis har redan fått kryssningsrederierna att undvika att lägga till i landet. Sådana stopp kan redan inom de närmaste veckorna komma att införas i fler länder i Nordafrika och Mellanöstern.
Royal Caribbean flaggade i bokslutet i slutet av januari för att resultatet i koncernen väntas öka 40 procent i år efter att ha nått en lika stor ökning under 2014. Höjda priser, fler fartyg och därmed fler passagerare är några av förklaringarna.
En stor del av den tillkommande trafiken i världen väntas ske i Asien där en framväxande medelklass antas anamma amerikanernas resevanor. Mest exponerad mot Asien är dock inte Royal Caribbean utan konkurrenten Carnival.
Royal Caribbean levererar en modest direktavkastning på cirka 1,5 procent, men aktieägarna får dessutom rabatter vilket brukar betyda att de blir mer lojala. Inga insideraffärer har gjorts på senare tid utöver de utbetalningar av aktier som levererats till cheferna som bonus. Bolaget aktie noterades nyligen till rekordnivån 658 norska kronor. Sedan dess har aktien åkt berg-och-dalbana och steg 8 procent till över 625 kronor bara i fredags tack vare en stark kvartalsrapport från Carnival. Royal Caribbean-aktien är därmed nära nog oförändrad sedan årsskiftet.
Det skulle normalt utgöra ett köpläge och den som tror att bolaget orkar prestera vad det har ställt i utsikt utnyttjar nedgången till att köpa in sig i aktien. P/e-talet är 13, snäppet fördelaktigare än vad de två konkurrenterna handlas till.
Den försiktige avvaktar med att köpa aktier i semesterparadiset tills dess att kvartalsrapporten, som kommer om en månad, kan bekräfta att intäkterna ökar i den takt värsta konkurrenten klarar av och vad det norskamerikanska bolagets ledning förutskickat. Analytikerna som följer bolaget är påfallande skeptiska till bolagets aktie. Bara 4 av 15 har köp på aktien. Vår bedömning är också att det är säkrast att ställa sig på kajkanten. Det kommer bättre tillfällen att mönstra på.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.