Sälj obevisat snillebolag

Cleantechbolaget intygar om nya stordåd, men så länge leveransen haltar och finanserna blir allt dimmigare behålls Affärsvärldens säljflagg.

SÄLJ ”Systemet” av närståendetransaktioner runt Climeons huvudinriktning på geotermi i låga temperaturer – att omvandla värmeenergi som sipprar ur jordskorpan vid under 120 grader C till elproduktion – skalar fortsatt upp negativa kassaflöden på alla håll och kanter.

Climeon tjänar ännu inga pengar på dess – för ändamålet obeprövade – energisystem Heat Power, utan bromsar istället leveranstakten, bygger upp rörelsekapitalbindning, blöder kassaflöde och har börjat tvingas plocka bort tidigare order på osäkerhet. Därtill har produktionens huvudmontör just lagt varsel vid berörd fabrik (utan hänvisning till Climeon).

Inte hellers Climeons delägda finansierings- och investeringsarm Baseload Capital (BC), som skapar, deläger och driver de projektbolag som lägger storbeställningar på geotermi hos Climeon, tjänar ännu pengar. Resten av BC ägs dels av Climeons storägare, men numera även av vårens uppmärksammade externa ägartillskott Breakthrough Energy Ventures (BEV), en miljöteknikfond där grundare till flera av världens teknikjättar, såsom Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) samt Masayoshi Son (Softbank), har investerat.

På tekniksidan intygar Climeon nu för Affärsvärlden att den första geotermianläggningen i isländska Fludir levererar verkningsgrad omkring de påstått överlägsna nivåer som bolaget sålt in sig själva med.

Är Climeon ett missförstått snillebolag kan de själva först få skingra sina finansiella ångdimmor och ”hemliga lådan”-risker (kring den externt overifierade geotermin). Därefter kan aktien köpas in till högre pris – men lägre risk. Affärsvärlden upprepar säljråd.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Sälj tills ångan skingrats, en Affärsvärlden Analys+ exklusiv förpublicering av ett aktieråd från kommande nummer av Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.