Santander rapporterar rekordförlust

Spanska storbanken Banco Santander redovisar en vinst på 277 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Det motsvarar en minskning på 90 procent från samma period året innan och är under väntade 411 miljoner euro, enligt en sammanställning från Reuters.
Santander rapporterar rekordförlust - santander-900
Foto: Manu Fernandez/TT
Den underliggande nettovinsten blev dock 1,42 miljarder euro, vilket var högre än väntat.

För helåret blev nettoresultatet minus 8,77 miljarder euro, Santanders största förlust någonsin. Orsaken till det svaga utfallet är nedskrivningar på 12,6 miljarder euro som banken tvingats ta under andra kvartalet som ett resultat av pandemin. Nedskrivningarna relaterar till förvärv, främst i Europa.

Analytikerna hade förväntat sig att Santander skulle redovisa en nettoförlust på 8,64 miljarder euro.

Banken sänker utdelningen till 0,0275 euro från initialt planerade 0,1 euro. Detta görs för att utdelningen ska vara i linje med ECB:s senaste utdelningsrekommendationer från i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco