SBAB: Curlinglån allt vanligare vid bostadsköp

Höjda krav tvingar rekordmånga i Sverige att ta hjälp av en medlåntagare för att få bolån, enligt en undersökning av SBAB.

Av de som köpte bostad under 2012-2014 behövde 36 procent hjälp i form av medlåntagare på bolånen – så kallade ”curlinglån”. Andelen var ungefär lika stor bland de som köpte bostad under perioderna 2005-2011 men den var lägre bland de som köpte under 2000-talets första fem år.

Det framgår av en undersökning som genomförts av SBAB.

Under perioden 2000-2004 var det samtidigt bara 6 procent som inte kunde klara av kontantinsatsen själva, vilket var en lägre andel än under 1970-1999. Under 2009-2011 hade denna andel stigit till 14 procent och under 2012-2014 har den nått hela 24 procent, skriver SBAB.

“Bolånetak, amorteringskrav och andra åtgärder har haft en tydlig åtstramande effekt. Allt fler behöver finansiell hjälp av anhöriga vid bostadsköpet vilket i förlängningen hotar att utestänga stora grupper, framför allt förstagångsköpare, från bostadsmarknaden”, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

“Mer än vartannat hushåll som köper bostad i dag behöver hjälp med finansieringen. Detta borde hämma efterfrågan på bostadsmarknaden och minska trycket uppåt på bostadspriserna. Ändå sätts nya prisrekord i nästan hela landet. Det går bara att tolka det som att de underliggande faktorerna bakom prisuppgången för tillfället är mycket, mycket starka”, fortsätter Tor Borg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.