SCA i topp på börsen

Stockholmsbörsen vände upp efter initiala nedgångar på torsdagen, en utveckling som följde efter att en uppgångssvit på sex dagar i rad brutits med onsdagens sidledesrörelse. Tendensen ute i Europa var liknande, med indexet Stoxx 600 något upp.

Klockan 13 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 plus 0,5 procent till nivån 1.601. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Skogs- och pappersbolagsaktier var i täten av den positiva utvecklingen efter den senaste månadens kurspress i sektorn. SCA lyfte mest i OMXS30, 2 procent upp. Ahlström-Munksjö steg 5 procent, Rottneros 3,7 procent, Stora Enso 2,8 procent och Billerud 2 procent. Holmen var upp 1,4 procent. Noterbart var att problemdrabbade finska förpackningskoncernen Metsä rusade 7 procent på Helsingforsbörsen.

Oljepriserna rekylerade upp kraftigt under morgonen efter att attacker mot tankfartyg, bland annat norska Frontlines Front Altair. Utbudsoron lyfte oljekontrakten runt 3 procent, med positiv rörelse för sektorn. Svenska Lundin Petroleums och International Petroleum Corporations lyft var dock måttligt positiva.

Morgonens stora bolagsnyhet kom från Kinnevik, som sjönk 1,6 procent och hittades i botten på storbolagsindex efter beskedet om att säljerbjudande av aktier i teleoperatören Millicom dras tillbaka. Investmentbolaget hänvisar till rådande marknadsförhållanden.

”Vi hade en affär i går kväll som inte motsvarande våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken”, sade Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt. Millicom steg i sin tur 8 procent.

Munters föll 8,2 procent efter att Nordic Capital i ett auktionsförfarande sålt aktier för 44 kronor styck, motsvarande 10 procents rabatt mot onsdagens stängningskurs. Nordic Capital har därmed minskat sitt innehav från 50,1 till 36,5 procent. En del av de aktierna köptes av Wallenbergsfären. Munters-aktien har i år återhämtat en del av den svaga kursutvecklingen sedan börsnoteringen för två år sedan.

Swedish Match, som steg 0,1 procent, var högt omsatt. En storpost har mäklats av SEB Enskilda. Affärsvärlden rekommenderar köp i sitt senaste nummer. Tidningen anser att bolaget med det tobaksfria nikotinsnuset Zyn har ett högintressant tillväxtben under många år framöver.

Tidningen Aktiespararen rekommenderar köp av aktier i sjukvårdsföretaget Medicover, byggbolaget Serneke, teknikhandlaren OEM och telekombolaget Nokia. Samtidigt ges avvakta-rekommendationer för IT-bolaget Addnode och telekomföretaget Ericsson. Pump- och hydraulikbolaget Concentric får en säljrekommendation. Reaktioner på rekförändringarna noterades särskilt i Medicovers aktie, som steg 5,4 procent.

Speloperatören Kindred har dömts att betala 1,6 miljoner pund i böter av Storbritanniens spelmyndighet, UKGC, efter att en dömd bedragare tillåtits att spela på Kindred spelsajt Platinum Gaming. Aktien föll initialt tillbaka på nyheten men vände sedan tillbaka strax över nollstrecket.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.