Stora Enso
Analytiker: Skogsbolagen bör värderas upp efter miljardaffären
"Affären visar att både Holmens, SCA:s och Stora Ensos egna värderingar är rimliga", säger han.

En av de största skogsaffärerna på flera år är i hamn. Stora Enso säljer 12,4% av sitt skogsinnehav i Sverige för motsvarande 9,8 mdr kr, vilket är i linje med det bokförda värdet. Köpare är Walleniusrederiernas ägarbolag Soya Group och den tyska försäkringsjätten Munich Re. Totalt rör det sig om 175 000 hektar.
“Transaktionen ökar inte bara vår finansiella flexibilitet, utan gör det också möjligt för oss att realisera det inneboende värdet i våra skogstillgångar”, säger Stora Ensos VD Hans Sohlström i ett pressmeddelande.
Handelsbankens analytiker Christian Kopfer beskriver försäljningen som nödvändig för att dels ta ner bolagets skulder och dels skapa aktieägarvärde. Han pekar på att det har funnits frågetecken kring hur Holmen, SCA och Stora Enso värderar sin skog. Under 2024 blev SCA utsatt för en blankarattack av Viceroy och Ningi Research som sågade bolagets bokförda värden.
Osäkerheten skingras
Christian Kopfer menar att dagens jätteaffär nu skingrar en del av osäkerheten.
“Framför allt SCA och Stora Enso värderas med en väldigt stor rabatt mot sina skogsvärden. Men den här affären visar att deras egna värderingar är rimliga.”
Hans slutsats är att bolagens bokförda värden är en bra indikator på vad det faktiska marknadsvärdet är för skogen.
“Rimligen bör det innebära att man gradvis värderar upp aktierna som äger skog.”
Ljummen reaktion
Stora Enso och SCA handlas upp cirka 3–4% efter nyheten, medan Holmen är upp knappt 1% vid 11-tiden.
“Det är lite ljummet. Om aktien inte fortsätter upp tror jag att Stora Enso kommer fortsätta sälja skog. Och ju mer de kan sälja till bokfört värde, desto mer bör aktierna i sektorn stiga”, säger Kopfer.
Han bedömer att alla tre aktierna är köpvärda, givet att konjunkturen stärks och ger deras industriella rörelser draghjälp.
Läs mer:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.