SCA mot strömmen på klämdagsbörsen

Stockholmsbörsen tog ett bestämt kliv upp i den inledande klämdagshandeln på fredagen.

Stora bolagsnyheter lyste med sin frånvaro och i stället satte sig ett antal rekommendationer i kurserna.

Även de större marknaderna ute i Europa steg i kölvattnet av gårdagens uppgångar i New York som följdes upp av mer begränsade plus i Asienhandeln. Brentoljan avancerade en dryg procent till nära 63 dollar efter att ha varit nere och vänt under 60 dollar på nationaldagen. Kronan har tappat något mot såväl dollarn som euron.

Vid 10.20-tiden hade storbolagsindex OMXS30 stigit med 1 procent till nivån 1.557. Aktier för 3,3 miljarder kronor hade bytt ägare. Tyska DAX-index var samtidigt 0,5 procent upp och Parisbörsens CAC-index noterades 1,2 procent högre.

Flertalet bolag inom OMXS30 steg med starkast utveckling för Assa Abloy och Swedish Match, upp 3,6 respektive 2,8 procent. I motsatt del av index låg SCA, ner 2 procent till 72:30 kronor, efter att UBS sänkt rekommendationen till sälj (neutral) och justerat ner riktkursen till 68 kronor (82).

UBS har även sänkt Stora Enso, ner till neutral från köp, och aktien tappade 1 procent.

Intrum steg 1,2 procent till 239 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp från behåll och riktkursen till 271 kronor (269).

Onsdagens rapportbolag Clas Ohlson fortsatte att avancera, upp 2,8 procent. Flera analyshus har satt ner foten efter bolagets bokslut, däribland Nordea som upprepat sälj och Kepler Cheuvreux som upprepat köp. ABG Sundal Collier har sänkt Clas Ohlson till behåll (köp).

Hansa Biopharma avancerade drygt 10 procent. Bolaget har presenterat en statistiskt signifikant minskning i väntetid för njurtransplantation bland patienter som har behandlats med preparatet imlifidase jämfört med matchade kontroller av sensitiserade patienter.

Sämre gick det för Copperstone Resources, ner 8 procent, efter att bolaget uppgett att det gör en nyemission riktad till bolagets aktieägare för att ta in 24 miljoner kronor.

Inom gamingsektorn fortsatte Starbreeze sin rejäla klättring, upp 17 procent vilket summerar den senaste veckan till över 100 procent upp. Under fredagen väntas besked om den begärda förlängda företagsrekonstruktionen och inför detta uppger Stockholms tingsrätt för Nyhetsbyrån Direkt att inga borgenärer har motsatt sig att rekonstruktionsperioden förlängs.

THQ Nordic steg 2,6 procent till 224:60 kronor. Berenberg har inlett bevakningen av gamingbolaget med en köprekommendation och riktkurs 270 kronor.

I ett nordiskt perspektiv rasade det danska enzymföretaget Novozymes med 7 procent. Bolaget har sänkt sina prognoser för 2019 när det gäller såväl organisk försäljning som rörelsemarginal.

Bland Affärsvärlden senaste rekommendationer, som kom sent i onsdags, märks köp av Trelleborg och Husqvarna. Aktierna var 1,7 respektive 1,0 procent upp.

Senare på fredagen, klockan 14.30, släpps amerikansk sysselsättningsstatistik för maj månad. Väntat är en arbetslöshet på 3,6 procent och att antalet sysselsatta ska ha ökat med 195.000.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.