SCALA: Östeuropa lockar

Säljkanalerna i öst och en driven verkställande direktör talarför att ägarna i Scala skall behålla sina aktier.

Svenska programvaruföretaget Scala International (noterat påSBI-listan) går ihop med sin distributör i öst, Scala ECE, medhuvudkontor i Budapest. Aktieägarna i Scala ECE (noterat påWienbörsen), får initialt 65 procent av det nya bolaget. Efterfullt utnyttjande av teckningsoptioner kommer Scalas aktieägareupp i nära 50 procent. Men då får de skjuta till mer kapital. Iförsta vändan 35 kronor per aktie. Ett prospekt med detaljernapresenteras i juni.

I praktiken förvärvar alltså Scala ECE huvudbolaget, trots attdistributörens rättigheter att sälja Scalas program går ut år2005. Det säger något om det överlägsna förhandlingsläge ScalaECE haft gentemot huvudbolaget.

Som framgår av tabellen gjorde Scala International jätteförlusti fjol, samtidigt som Scala ECE är lönsamt. Storförlusten förhuvudbolaget följdes dessutom upp med 35 miljoner minus förstakvartalet i år. Börskursen har fallit från som mest drygt 900kronor i december till under 300 kronor. Förlusten beror främstpå förseningar av en ny programversion, Scala 4.1.

En annan orsak till förlusterna är Scala Internationals generösaavtal med distributörerna. Dessa har fått runt 80 procent avprogramintäkterna och hundra procent av intäkterna frånkonsulting i samband med införandet av affärssystemet under vissavtalad tid. På så sätt har Scala snabbt lyckats sprida sittprogram globalt. Strategin har varit att sedan köpadistributörerna. Men dessa förvärv har inte blivit av i den taktsom planerats.

Scala ECE kommer att dominera också det nya bolagets ledning.Den blott 30-årige svensken Andreas Kemi går in som VD.Huvudbolagets VD, Ulf Wahlstedt, kommer att föreslås somstyrelseordförande och Scalas grundare, Per-Olof Myrén tillstyrelseledamot. Istället för ett huvudkontor kommer den nyakoncernen att få tre hubbar; Budapest, New York och i Singapore.Andreas Kemi kommer emellertid att styra skutan från Budapest.

Nya Scala noteras på Wienbörsen. En notering i Stockholm kan bliaktuell senare. Däremot har planerna på en notering på Nasdaq–börsen, som Scala International tidigare flaggat för, lagts påis tills vidare. Det är för dyrt, enligt den nya ledningen.

Scala utvecklar och säljer ett affärssystem anpassat till småochmedelstora företag. Systemet är översatt till över 30 språk ochanpassat till olika länders lagar och regelverk. Det passarsärskilt bra för multinationella företags dotterbolag ioutvecklade länder. På koncernnivå väljer dessa företagvisserligen system från någon större leverantör, exempelvis dentyska marknadledaren SAP eller holländska Baan. Men deras systemär för komplexa för att passa de mindre dotterbolagen. GenomScala ECE har Scalaprogrammet fått en särskild stark ställning iöst- och centraleuropa samt i Asien. På bara sex år har AndreasKemi byggt upp en organisation med 300 anställda i 16 länder. Idessa är få av Scalas konkurrenter närvarande, men behovet avaffärssystem och utbildning och konsulting i samband medinförandet stort. Enligt Scala växer marknaden i dessa ländermed över 70 procent, jämfört med branschen som helhet som enligtolika analysfirmor växer med runt 30 procent per år. Tillsammansomsatte Scala och Scala ECE under första kvartalet runt 90miljoner kronor efter avdrag för interndebitering avlicensintäkter. Historiskt står kvartal ett för cirka 15 procentav årsomsättningen vilket innebär att årsförsäljningen borde blicirka 600 miljoner kronor. Det nya bolaget får ett börsvärde påcirka 1.250 miljoner kronor, baserat på nuvarande börskurser.Ett p/s-tal (ett vanligt jämförelsemått för den här typen avbolag eftersom eventuella vinster ligger långt fram i tiden) pådrygt två är inte avskräckande jämfört med andra svenskatillverkare av affärssystem. Och särskilt inte vid eninternationell jämförelse.

Men frågan är om fusionen räddar det blödande Scala eller omScala drar med sig den nya koncernen mot nya förlustsiffror.Förseningarna av den nya programversionen är oroväckande,särskilt som Scala 4.1 i första hand är en påbyggnad av ettäldre program.

Den stora utmaningen ligger i nästa generations program som skatas fram de närmaste åren. Hur Scala lyckas med det är avgörandeför företaget. Hela branschen befinner sig i en fas där systemenprogrammeras om för att bli plattformsoberoende, det vill sägaatt de skall kunna köras på olika hårdvara. Det är ettomfattande arbete och alla kommer inte att lyckas. Scala harproduktutveckling i Ungern, Ryssland och Indien.

Det går inte att komma ifrån att den nya konstellationen ärspännande. Marknaden i framför allt Asien är stor. Scala ECE:sdistributionsnät där är den viktigaste tillgången somaktieägarna i det svenska bolaget nu får del av. Den nästviktigaste är Andreas Kemi, en driven ledare som ökar chansernaför att Scala ska lyckas profitera på sin globala strategi.Utifrån att kursen redan tagit så mycket stryk blir rådet tillägarna i huvudbolaget att behålla sina aktier.

Storförlust

Miljoner kronor*1996 Scala Scala International ECEOmsättning 137 122Res f skatt -51 9,7Börsvärde 390 850 * Räknat utifrån en dollarkurs på 7,50 kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG