Schäuble: Detta kan utlösa en global finanskris

Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble varnar för att nya bubblor skulle kunna uppkomma efter centralbankernas dopning av de finansiella marknaderna.
Schäuble: Detta kan utlösa en global finanskris - Schauble-700_binary_6876483.jpg

Den tyska finansministern säger också att han är oroad för hur bankerna i euroområdet ska hantera det som finns kvar av de dåliga lånen från finanskrisen.

– Instabila lån och eskalerande global skuldsättning skulle kunna leda världen in i en ny finanskris, sa den tyska finansministern till Financial Times i söndags.

Wolfgang Schäuble, som antas bli talesman för tyska Bundestag, varnar för att nya bubblor skulle kunna uppenbara sig efter centralbankernas excessiva penningpolitiska åtgärder.

– Ekonomer över hela världen oroar sig för de ökade riskerna från tillväxten av privat och statlig skuldsättning. /…/ Jag är också oroad för detta, sa han.

Wolfgang Schäuble har länge varit den mest pro-europeiska politikern i förbundskanslern Angela Merkels kabinett. Men han har också blivit utskälld, bland annat i Grekland, för att ha varit en förespråkare för en åtstramad finanspolitik inom euroområdet.

Wolfgang Schäuble uttryckte sin oro för den globala ekonomin inför Eurogruppsmötet i Luxemburg som äger rum under måndagen, där alla nationella finanschefer från euroområdet ska sammanträda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.