SEB: Därför stiger börserna till nya rekordnivåer

Trots nedskruvade vinstprognoser och inbromsad tillväxt får höstens börsuppgångar stöd i flera positiva krafter, skriver SEB i sin Investment Outlook.

Trots att den globala tillväxten bromsar in och vinstprognoserna skruvas ner har sentimentet på marknaden svängt från pessimistiskt till starkt optimistiskt och börserna stiger till nya rekordnivåer, vilket enligt SEB manar till försiktighet.

Bankens bedömning är att aktiemarknaden på kort sikt ser ut att vara optimistisk i överkant.

“En rekyl på börserna ser därmed ut att vara i antågande. Bättre konjunktur är till stor del diskonterad, vilket begränsar börsernas potential på kort sikt. Av taktiska skäl förordar vi därför en mindre andel aktier än normalt”, skriver banken i sin Investment Outlook.

Dock menar banken att börsuppgångarna har stöd i positiva krafter såsom framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina, centralbankernas agerande med stödköp och sänkta räntor, samt optimism kring brexit. Detta, tillsammans med en rapportperiod som överraskade positivt, väger upp för svag makroekonomisk statistik och deppiga inköpschefer inom industrin.

SEB menar att börserna kan fortsätta upp, men att “årets kraftiga uppgångar innebär rimligen att många goda nyheter redan ligger i kurserna, vilket skapar fallhöjd. Värderingarna är utmanande och dämpad vinsttillväxt begränsar också börspotentialen, samtidigt som avkastningsalternativen är få i den ultralåga räntemiljön vi har idag”.

Samtidigt ser SEB en snabb och kraftig rotation från defensiva till cykliska aktier. Banken menar att rotationen lär pausa i väntan på starkare konjunktursiffror, men att värderingsgapet lär minska på sikt.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här