SEB: Inflationen når 10% innan årets slut

Enligt en färsk prognos från SEB kommer inflationen sjunka tillfälligt i juli, tillsammans med elpriserna, för att sedan slå över till tvåsiffrigt vid årets slut.
Storbritannien inflation
Foto: AP Photo/Jon Super, File) COST102

I en ny prognos från SEB förutspås inflationen uppgå till 10% vid årets slut innan den vänder nedåt igen. Även elpriset kommer åter att accelerera efter juli månads tillfälliga nedgång, skriver SEB.

”Nedgången i elpriserna kommer sannolikt att vara tillfällig eftersom terminspriserna tyder på kraftigt högre priser under den kommande hösten och vintern. Faktum är att KPIF nu väntas stiga över 10% i årstakt mot slutet av detta år innan den vänder ned”, skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén.

Trots prognosen är det svårt att bedöma hur elpriset utvecklas. Osäkra faktorer som väder och politiska spänningar har stor inverkan på priset.

”Priserna kan visa sig vara både betydligt högre eller betydligt lägre än vår prognos”, skriver Holmgren och Widén.

Holmgren och Widén tillägger även att det troligt kommer att genomföras åtgärder som kommer att minska inflationssmällen för hushållen.

”Det är fortfarande osäkert i vilken utsträckning dessa kommer att påverka KPI. Tidpunkten och utformningen av åtgärderna är nyckeln.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco