SEB spår räntesänkning för FED först 2024

SEB:s makroekonomer höjer sin ränteprognos för Federal Reserve efter onsdagens räntebesked och publiceringen av nya medianprognoser från Fed-ledamöterna.
SEB spår räntesänkning för FED först 2024 - Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. (AP Photo/Carolyn Kaster)

”Vi väntar oss nu att Fed levererar ännu en 25-punktershöjning vid mötet 25-26 juli. Vi räknar heller inte längre med några sänkningar från Fed i år utan tror nu att det dröjer in i 2024. Den nya prognosen innebär en Fed-ränta på 5,50 procent i slutet av 2023 och 3,50 procent i slutet av 2024 (övre gränsen i intervallet)”, skriver SEB.

Enligt SEB var budskapet från Feds ordförande Powell vid presskonferensen att oförändrad ränta i juni speglade en önskan från Fed att ytterligare sänka takten i höjningarna snarare än att räntan redan höjts färdigt.

SEB ser samtidigt fortsatt nedåtrisker i ekonomin, vilket talar för att räntetoppen ändå nås i juli.

Vidare lämnar SEB sina prognoser för ECB oförändrade efter gårdagens räntehöjning.

”Vi håller tills vidare fast vid vår prognos om en räntetopp på 3,75 procent i juli men ser det som rimligt att marknaden prisar in ungefär 50 procent sannolikhet för ett ytterligare steg till 4,0 procent under hösten”, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets