”Shanghai blir störst i världen”
Hittills har er viktigaste börs varit Hongkong, en handelsplats som nu har blivit en favorit för börsnoteringar, i konkurrens med London och New York. Vad beror det på?
– Världens ögon riktas åt den här regionen. Både Shanghai-börsen och den för västerlänningar öppnare Hongkongbörsen är på hugget. Kinesiska regeringen har målet att Shanghai ska bli världens största börs till år 2020. Det kommer att lyckas. Antagligen med flera års marginal. Shanghai är redan världens största börs mätt i antal noteringar. Hongkong försvarar sin position, håller låga kostnader, är snabbfotad och har bra bemanning på tillsynsmyndigheter, så att processen går fort.
Vilka kinesiska aktier gillar ni?
– Vi tycker om telekombolaget ZTE, som är stora på mobilnät. Bolaget har vuxit 25-30 procent de senaste åren och kommer att fortsätta ta marknadsandelar av de västerländska spelarna. Ett annat exempel är sportmärket Li Ning, som ju sponsrade den svenska OS-truppen. Bolaget har haft en fullständigt spektakulär tillväxt de senaste nio åren. Vinst per aktie har växt i spannet 25-50 procent varje år. Otroligt. Li Ning är nu tvåa i en väldigt fragmenterad bransch och kan säkert bli hundra gånger så stort som i dag.
– Ett tredje bolag är Lenovo, bolaget som år 2005 köpte IBM:s datortillverkning. Lenovo är marknadsledare på datorer i Kina. Det kan bli riktigt kul när 1,3 miljarder kineser ska skaffa en egen laptop med höghastighetsinternet.
Om vi tar några bolag med svenskkoppling. Mobiloperatören 3:s huvudägare Hutchison Whampoa, vad tycker ni om dem?
– Hutchison Whampoa är ett konglomerat. Och det gillar vi inte. Konglomerat är svåranalyserade. Ofta går några divisioner bra, medan andra går mindre bra. Vi letar efter mer renodlade case.
Volvo PV:s nya ägare Geely?
– Vi har andra exponeringar mot fordonsindustrin än Geely. För oss är corporate governance väldigt viktigt. I det ingår att det ska vara rena och enkla bolagsstrukturer. Och det ser vi inte i det börsnoterade Geely. Och förstår du inte bolagsstrukturen, förstår du inte ägarstrukturen. Då kan vad som helst hända. Kina är den överlägset mest intressanta aktiemarknaden i världen. Men långt ifrån allt är bra. Det finns massor med ruskiga exempel på bolag som är helt ogenomlysta eller helt ointressanta av andra skäl.
Ni har fördubblat ert förvaltade kapital på ett år. Från 1,2 miljarder kronor till 2,4 miljarder. Hur har det gått till?
– Vi har fått pris som bästa Asienfond i Europa två år i rad. Plus att vi har funnits i fem år nu. Att vara ny är lite moment 22. Stora institutioner vill gärna sätta in några hundra miljoner, men får inte äga mer än 10 procent av fonden. Först under det senaste året, när vi har haft både historik och storlek, har de kunnat investera hos oss i större skala.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.