SHB: Den ekonomiska politiken går på tomgång

En stor del av Sveriges ekonomiska politik går nu på tomgång, bedömer Handelsbanken i sin konjunkturprognos.

Banken anser samtidigt att det är mycket oklart i vilken utsträckning som det extra riksdagsval som regeringen i slutet av december väntas utlysa till den 22 mars kommer att bidra till att lösa upp de låsta politiska positionerna.

”Den oklara utgången av riksdagsvalet i september har inneburit ovanligt mycket fokus på Sverige och dess komplicerade politiska läge. Sveriges rykte som ett land med förkärlek för breda samförståndslösningar framstår nu som mindre välförtjänt. Det är mycket oklart i vilken utsträckning extravalet i mars kommer bidra till att lösa upp de låsta politiska positionerna”, skriver Handelsbanken.

I prognosen bedömer Handelsbanken att Sveriges kalenderkorrigerade BNP-tillväxt kommer att uppgå till 2,0 procent 2014 (i augusti var prognosen 2,4 procent) och till 2,7 procent 2015 (tidigare prognos 3,1 procent).

Beträffande inflationen är prognosen för 2014 -0,2 procent (tidigare prognos +0,1 procent). Under 2015 bedöms den uppgå till +1,2 procent (+1,9).

Arbetslösheten väntas uppgå till 8,0 procent under 2014 (tidigare prognos 8,0 procent) för att därefter uppgå till 7,7 procent under 2015 (7,7).

Handelsbanken tror att Riksbankens reporänta kommer att ligga kvar vid nuvarande 0,00 procent om sex månader. Om tolv månader tror Handelsbanken däremot att reporäntan har höjts till 0,25 procent.

”Den svenska ekonomin är ganska stark, både jämfört med Norden och euroområdet, trots den spretande synen bland ledande svenska politiker. Detta, i kombination med högre importpriser i kölvattnet efter den starkare dollarn, innebär risk för högre inflation på sikt. Vi håller därför fast vid vår uppfattning att Riksbanken kommer att höja sin styrränta tidigare än vad många bedömare har i korten i nuläget”, skriver Handelsbanken.

Om två år väntas reporäntan ligga vid 1,50 procent och om tre år väntas den ligga vid 2,00 procent, enligt Handelsbanken.

Motsvarande prognoser från augusti var 0,25 procent om sex månader, 0,75 procent om tolv månader, 1,50 procent om två år och 2,25 procent om tre år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder