Sju heta aktier

Sju heta aktier har Börsveckan vaskat fram på Stockholmsbörsen. Men flera butikskedjor får tummen ned.

Börsveckan har den senaste veckan hittat sju köpvärda aktier: Lammhults, NSP, Aarhuskarlshamn, Done, Neonet, Biophausia och G4S. Däremot tycker tidningen att man som investerare ska vänta med Clas Ohlson, Getinge, Hakon Invest och Hemtex.

Lammhults ser ut att vara på väg mot normal lönsamhet, resonerar tidningen. Drygt hälften av koncernens verksamheter har förbättringspotential och det kan ge en kraftig vändning uppåt om alla pusselbitar faller på plats.

”Det är knappast diskonterat i dagens aktiekurs på 45 kronor”, skriver Börsveckan i köprekommendationen.

Clas Ohlson har stigit mer än börsen sedan i somras och värdering är hög både i absoluta och relativa termer. Risken för bakslag har därmed ökat.

”Fallhöjden är således större än uppsidan inför kommande rapporter”, skriver tidningen som sänker rekommendation till neutral från tidigare köp.

Dagens lönsamhet i NSP räcker till för att motivera nuvarande kurs. Bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter lockar och NSP kan med nuvarande organisation hantera ytterligare tio Burger King-restauranger. Skulle expansionsplanerna lyckas kan aktien stå inför en rejäl omvärdering. Köp, blir Börsveckans råd.

Aarhuskarlshamn har trimmat verksamheten på ett föredömligt sätt och under 2010 finns det utrymme för ett vinstlyft med 35-40 procent. P/e-talet väntas 2011 falla till 9 och det är enligt tidningen ”klart attraktivt” givet koncernens stabilitet. Även här blir det ett köpråd.

Det First North-noterade medieproduktionsbolaget Done har gått bra i år, såväl kursmässigt som operativt. Bolaget kommer kanske aldrig tjäna de stora pengarna med priset på bolaget är lite väl lågt just nu.

”Med kontinuerligt stigande lönsamhet och tillväxt finns det mer att hämta”, heter det om Done.

Köpstämpeln plockas fram även för Neonet. Bolaget värderas visserligen ”ganska högt” på 2010 års prognoser men det stora lyfter ligger bortom det året och då finns det en kraftig hävstång i bolagets lönsamhet. Det kräver lite uthållighet men Börsveckan ser ändå bra riskjusterad potential i aktien.

Nu kan vara en bra tidpunkt att stiga in i Biophausia. Valutapendeln kan ha svängt och en starkare krona ger en ordenlig skjuts till bolagets marginaler. Dessutom har Biophausia nu möjligheter till självfinansierad tillväxt med bra kassaflöde.

”Vi ser en potential för en kurs en bit över 2 kronor och på en volatil börs känns hälsovårdsaktier tryggt”, är slutklämmen i köprekommendationen på Biophausia.

Tonen är mer avvaktande vad gäller Getinge. Tillväxten är modest och som aktieägare får man förlita sig på ledningen förmåga att krama ut synergier från redan gjorda förvärv.

”Vi väntar och ser inget intressant i aktien för närvarande”, skriver Börsveckan.

Hakon Invest har nått gränsen för hur mycket ICA kan lyfta aktien och med ett substansvärde på mellan 105 – 120 kronor per aktie är bolaget fullvärderat, skriver Börsveckan. Å andra sidan finns det goda utsikter till en stabil utdelningstillväxt och därför går det att motivera dagens kurs (kring 116 kronor) och ”kanske någon tia till”. Avvakta, lyder rekommendationen.

Den senaste tidens rally i Hemtex är omotiverat, tycker Börseveckan. Värderingen känns väl offensiv för tidningens smak och chansen för Hakon köper ut Hemtex bedöms inte som skäl nog att plocka in aktien.

”De som har Hemtex-aktier bör sälja efter kursrusningen och för oss andra är det definitivt vänteläge”, heter det.

Utöver ovan nämnda svenska aktier har Börsveckan tittat närmare på Securitas-konkurrenten G4S med en köprekommendation som följd.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.