Sjunde AP-fonden fortsätter öka i kritiserade oljeinvesteringar

Sjunde AP-fonden (AP7) har utökat sin exponering mot det redan hårt kritiserade innehavet i oljekoncernen Saudi Aramco.
Sjunde AP-fonden fortsätter öka i kritiserade oljeinvesteringar - Saudi Aramco Earns
Richard Gröttheim, vd Sjunde AP-fonden. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Det skriver Dagens industri. AP7 ska ha ökat sitt innehav med cirka 190 000 aktier.

Johan Florén, ägarstyrningschef och ESG-chef vid AP7, menar att ökningen ligger i linje med förväntan då nya pengainflöden sprids ut jämnt över samtliga bolag. Florén skriver även i ett mail till Di att man bedriver en intensiv påverkansdialog med ett antal oljebolag.

ESG-chefen utesluter däremot inte en svartlistning av Saudi Aramco, men det skulle i så fall först vara i samband med årets första utvärdering av AP7:s innehav i maj.

Saudi Aramco är inte den enda kontroversiella investeringen i fonden man har utökat innehavet i, bland annat lyfts fondens innehav i Petrochina och Chevron.

Mikael Lindh Hök, kommunikationsstrateg och presschef på AP7, menar att dessa viktjusteringar beror på viktning i relation till fondens olika strategier och index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.