SKF investerar i Ljungaverk för att öka produktionen av kiselnitrid

Verkstadsbolaget SKF har kommunicerat ut en investering i sin anläggning i Ljungaverk vilken ska mer än fördubbla produktionskapaciteten av kiselnitrid.
SKF investerar i Ljungaverk för att öka produktionen av kiselnitrid - SKF
Kullagerjätten SKF investerar för att öka produktion av kiselnitrid. Foto: SKF.

Enligt SKF är investeringen en del av deras strategi “Intelligent and Clean” som fokuserar på anpassade erbjudanden inom segment med hög tillväxt där bolaget har en stark position.

“Det är stort intresse från våra kunder för den nitriden vi utvinner som håller väldigt hög kvalitet”, säger Mikael Sundqvist, chef för SKF-enheten Vesta Si, i ett uttalande.

Hur stor satsningen är nämns inte i pressmeddelandet. På en mejlfråga svarar SKF:s presskontakt att investeringen omfattar 90 miljoner kronor och att den väntas ha full effekt under fjärde kvartalet nästa år.

SKF skriver i pressmeddelandet att investeringen kommer leda till att bolaget behöver rekrytera mer personal till anläggningen, som olika typer av operatörer och ingenjörer.

SKF tog ett strategiskt beslut 2017 att förvärva Vesta Si för att säkra tillgången på högkvalitativ kiselnitrid. I anläggningen förädlas kisel till pulver i olika granulatstorlekar, som sedan används för att tillverka keramiska kulor och rullar som ingår i keramiska hybridlager. SKF beskriver sig idag vara marknadsledare inom hybridlager till bilindustrin. Kiselnitriden används även inom till exempel halvledartillverkning, solpaneler, kylsystem för kärnkraftverk, med mera.

“Med denna investering i alla steg i tillverkningskedjan kan vi bättre tillgodose den ökande efterfrågan inom såväl SKF:s egen lagerproduktion som från våra externa kunder”, säger Sundqvist.

På börsen stiger SKF:s B-aktie med 0,7% och handlas runt kursen 197,4 kr.

Läs även:
SKF: Kalkylen bakom kurslyftet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF