Smaksatta cigarrer kan förbjudas i USA enligt nytt FDA-förslag – Swedish Match faller

Smaksatta cigarrer och mentolcigarretter kan bli förbjudna i USA, efter att Bidenadministrationen förväntas gå framåt med en regulatorisk plan. FDA förväntas under torsdagen presentera en plan för hur regleringen kan gå till. Det skriver Wall Street Journal med hänvisning till källor.
Smaksatta cigarrer kan förbjudas i USA enligt nytt FDA-förslag – Swedish Match faller - SWEDISH MATCH
Swedish Match, tobak- och snusprodukter Foto: Janerik Henriksson / TT

FDA inledde förra året en process för att förbjuda mentol- och smaksatta cigarretter. Syftet är att få färre att röka och att adressera hälsoskillnader i samhället. Det föreslagna förbudet skulle inte träda i kraft förrän tidigast om två år. FDA väntas vilja få in kommentarer på de föreslagna reglerna och ett förbud kan träda i kraft 2024. Minst ett tobaksbolag har indikerat att de kan tänka sig att lämna in en stämning, något som kan försena ett införande av förbudet.

Antalet rökare i USA som använder mentolcigarretter utgjorde 2020 ungefär 43 procent av marknaden, enligt Wall Street Journal.

Svenska tobaksbolaget Swedish Match hade tidigare planerat att knoppa av sin cigarrverksamhet i USA men meddelade i mars att processen avbrutits. Aktien faller 4,7% på uppgifterna från WSJ.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.