Sobi avser göra företrädesemission på drygt 6 miljarder kronor

Läkemedelsbolaget Sobi avser att genomföra en företrädesemission på cirka 6 024 miljoner kronor.
Läkemedelsbolaget SOBI i Solna.
Läkemedelsbolaget Sobi i Solna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Syftet med emissionen är att återbetala delar av det brygglån som finansierar förvärvet av CTI Biopharma, enligt ett pressmeddelande.

Villkoren i emissionen är att sju befintliga aktier berättigar till teckning av en ny aktie till teckningskursen 142 kronor. Teckningsperioden inleds den 31 augusti och pågår fram till och med den 14 september. Sista dag för handel med Sobis aktie inklusive teckningsrätter är den 25 augusti.

Emissionen omfattar som högst 42,9 miljoner aktier och innebär en utspädning på cirka 12,5 procent.

Sobis storägare Investor, som sitter på cirka 36,2 procent av aktierna, har åtagit sig att teckna sin pro-rata andel i emissionen. Därutöver har Fjärde AP-fonden, Polar Capital, Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur Fonder och Nordea Investment Management, som tillsammans sitter på cirka 13,5 procent av aktierna i Sobi, meddelat sin avsikt att teckna respektive pro-rata andelar i emissionen.

Sobi finansierar köpet av CTI med bankfinansiering på 17,35 miljarder kronor, varav 8 miljarder kronor utgörs av ett brygglån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.