Sobi höjer utsikter

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, Swedish Orphan Biovitrum, höjer sin bedömning om de totala intäkterna för 2015.

Ny prognos är att intäkterna kommer att ligga i intervallet 3,0 till 3,2 miljarder kronor 2015. Det framgår av rapporten.

Prognosen för bruttomarginalen höjs till intervallet 59 till 61 procent.

Tidigare prognos var intäkter i intervallet 2,8-3,0 miljarder kronor och en bruttomarginal på 58-60 procent.

Ebita-vinsten bedöms denna hamna i intervallet 325-400 miljoner kronor 2015.

Rörelsekostnaderna bedöms öka i samband med att bolaget fortsätter förberedelserna inför den planerade lanseringen av Elocta.

Utsikterna för 2015 exkluderar intäkter från den potentiella lanseringen av Elocta i Europa.

För Elocta väntas ett godkännande under det fjärde kvartalet i år. Elocta är inte med i utsikterna eftersom det är osäkert när godkännande kommer och således när de kan börja sälja.

Bakgrunden till de höjda utsikterna är enligt vd Geoffrey McDonough ”starka resultat över hela portföljen”.

Speciellt lyfter han fram försäljningstillväxten i Orfadin, för behandling av ämnesomsättningssjukdomen tyrosinemi, och för Kineret, mot ledgångsreumatism, som ökade med 35 respektive 15 procent under kvartalet.

”Vi är väldigt nöjda med resultatet som representerar ett starkt kvartal”, fastslog han under dagens presskonferens.

Geoffrey McDonough förklarade också att bolaget försöker sätta en guidning som de kan känna sig trygga med och påpekade att bolaget är redo att justera utsikterna ytterligare om förutsättningarna förändras.

Dagens annonserade beslut att utnyttja optionen för Alprolix från partnern Biogen Idec, som ger Sobi rättigheter i Europa, Nordafrika och Ryssland samt de flesta marknaderna i Mellanöstern, är inte inkluderade i dagens guidning påpekar vd för SIX News.

”Nej, Alprolix är inte inkluderat i vår guidning i dag. Detta eftersom att vi inte var säkra på när och hur preparatet kan godkännas och lanseras”.

Alprolix är godkänt i USA och marknadsförs där av Biogen Idec. I det första kvartalet sålde Biogen Idec för 43,1 miljoner kronor under varumärket Alprolix av vilket Sobi får 2 procent royalty från.

Sobi spår att ett godkännande för Alprolix kan komma under andra halvåret 2016 och att lanseringen kan ske under den perioden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets