Sobi tar in 6 miljarder kronor i företrädesemission – backas upp av Investor

Läkemedelsbolaget Sobi vill minska skuldsättningen och förbättra den finansiella ställningen. Emissionen backas upp av bland annat Investor som väljer att teckna sin pro rata-andel.
Sobi tar in 6 miljarder kronor i företrädesemission – backas upp av Investor - Wallenberg och Sobi
Investor, där Jacob Wallenberg är styrelseordförande, väljer att teckna sin pro rata-andel i Sobis företrädesemission.

Läkemedelsbolaget Sobi har beslutat att genomföra en företrädesemission om dryga 6 miljarder kronor.

I slutet av juni genomförde bolaget ett förvärv av det amerikanska biofarmabolaget CTI för 18 miljarder kronor. Förvärvet bekostades delvis genom bankfinansiering om 17,3 miljarder, varav 8 miljarder utgörs av ett brygglån från Bank of America och Danske Bank. 

Motivet till företrädesemissionen är att återbetala delar av brygglånet.

Investor bland teckningsåtagarna

Investor äger 36% procent av aktierna i Sobi och ställer upp som teckningsåtagare i emissionen motsvarande sin pro rata-andel. Hösten 2021 var Investor beredda att acceptera ett uppköpserbjudande på Sobi som inte gick igenom. Nu verkar det av allt att döma som att investmentbolaget vill försvara sin ägarandel. Om det är för att de ser fortsatt uppsida i bolaget, eller för att de hoppas på en nytt framtida bud, återstår att se.

Tidsplan för Sobis företrädesemission

25-aug Sista dag för handel i Sobis aktie inklusive rätt att erhålla teckningsrätter
28-aug Första dag för handel i Sobis aktie exklusive rätt att erhålla teckningsrätter
28-aug Publicering av prospektet
29-aug Avstämningsdag (aktieägare som är registrerade i aktieboken denna dag kommer att erhålla teckningsrätter som ger dem rätt att delta i företrädesemissionen)
31 augusti – 11 september Handel med teckningsrätter
31 augusti – 14 september Teckningsperiod
19-sep Offentliggörande av utfall i företrädesemissionen

Därutöver har Fjärde AP-fonden, Polar Capital, Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur Fonder och Nordea Investment Management på uppdrag av sina underliggande kunder (som tillsammans äger cirka 13% av aktierna) uttryckt sin avsikt att teckna sina pro rata-andelar i emissionen.

Det innebär att i runda slängar 50% av emissionen omfattas av teckningsåtagande och avsiktsförklaringar. Det finns inga garantiåtagare angivna i detta läge – varför resten av beloppet kommer äskas från befintliga aktieägare.

Emissionskostnader anges inte, däremot beräknad nettolivid. Ställd mot bruttolikviden beräknar Afv att transaktionskostnaderna blir 70 Mkr, eller 1,1% av emissionen. Vilket inte framstår som en hutlös ersättning till inblandade rådgivare.

Teckningskursen är 142 kr/aktie, att jämföra med börskursen ger det i skrivande stund en rabatt om ca 30%.

Sammanfattningsvis en emission utan vare sig några större överraskningar eller varningsflaggor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.