Spararna flyr fastighetsfonder

September ser ut att bli årets första negativa börsmånad, bland annat på grund av Evergrande-haveriet. Men oron över Evergrande verkar också ha varit den utlösande faktorn i att fondspararna nu säljer av fastighetsfonder.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går.
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT och Nordnet.

Hos Avanza hade närmare 7 av 10 fondsparare en Sverigefond i portföljen i september. Avanza Sverige, som lanserades i september, var den enskilt mest köpta fonden under månaden.

”Hösten kryper allt närmare och i samband med det har även temperaturen på börsen svalnat. September ser ut att bli årets första negativa börsmånad, vilket gjort fondspararna lite mer försiktiga. Sverigefonder fortsätter dock utgöra den starkast lysande stjärnan på fondhimlen och attraherar var tredje fondkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Investmentbolagsfonder
Globalfonder Fastighetsfonder
Företagsobligationsfonder Teknikfonder
Blandfonder Gröna energifonder
Japanfonder Asienfonder

Sverigefonder var den mest köpta fondkategorin för sjunde månaden i rad hos Avanza. Bland Sverigefonderna lockar småbolagsfonder allt mer. Utöver Avanza Sverige är det Spiltan Småbolagsfond och AMF Aktiefond Småbolag som attraherar fondspararna i störst utsträckning.

”Flertalet av årets bästa Sverigefonder tillhör småbolagssegmentet och det faktum att fondspararna nu favoriserar kategorin är klokt ur ett diversifieringsperspektiv. Många Sverigefonder ger en stor exponering mot börsens tungviktare, men småbolagen som har goda förutsättningar att växa snabbare över tid lockar idag 4 av 10 fondsparare”, säger Nicklas Andersson.

På Avanzas köptopp letar sig vidare Globalfonder och Företagsobligationsfonder in på en andra och tredjeplats.

”Sverige är en liten, öppen och exportberoende nation som utgör omkring 1 procent av världsindex. Det innebär att en stor del av värdeskapandet sker utanför Sveriges gränser och där ger en globalfond en god exponering. Att Företagsobligationsfonder letar sig in på en tredjeplats tolkar jag som att fondspararna söker en trygg hamn i samband med vinsthemtagningar efter en stark period”, säger Nicklas Andersson.

I Nordnets köptopp gjorde sektorn ny teknik comeback.

”Det är en sektor som inte hängt med upp i år, och som därför blir intressant att titta på. Möjligen kan den sektorn komma ikapp i takt med att exempelvis spelutvecklarna slipper tampas med tuffa jämförelsetal”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Global Indexnära SEB Fastighetsfond Norden
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära SEB Bioteknikfond
TIN Ny Teknik Öhman Obligationsfond
Swedbank Robur Access Asien Gladiator
Spiltan Räntefond Sverige Nordea Klimatfond
AMF Aktiefond Småbolag FIRST Nordic Real Estate
Öhman Etisk Emerging Markets BGF World Mining
SPP Aktiefond Global Nordea Småbolagsfond Norden
Swedbank Robur Ny Teknik JPM China

Spararna säljer av fastighetsfonder

Hon pekar också på att Evergrande-haveriet skapade en oro som gjorde att fastighetsfonder såldes av samtidigt som spararna fick nytt förtroende för sektorn ny teknik.

”I september valde spararna att sälja av fastighetsfonder. Men snarare än oro för smittspridning från problemen i den kinesiska fastighetssektorn tror jag att försäljningarna beror på vinsthemtagningar i en sektor som gått väldigt bra i år. Det gäller generellt, investerare har nästan gått och väntat på en korrigering efter den fina börsutveckling vi haft och Evergrande blev den utlösande faktorn i en perfekt storm”, säger hon.

Hon menar att den uppsjö att centralbanksbesked som månaden bjudit på också kan ha påverkat.

”Vi fick svart på vitt att riktningen centralbankerna, med amerikanska Fed i spetsen, går mot är åtstramningar, om än i väldigt långsam och försiktig takt. Möjligen är det något som kanske påminner om att den för fastighetssektorn så gynnsamma låga räntan möjligen varar länge till, men inte för evigt”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza ligger också fastighetsfonder högt upp på säljlistan, på en andraplats. Men mest sålt är investmentbolagsfonder.

”Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen och där har fonden varit ett enkelt sätt för fondsparare att få den exponeringen. Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst”, avslutar Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets