Spararna kastar sig över rusande Saab – här är aktierna de köper

Saab är den näst mest köpta aktien på Avanza den senaste veckan. Nätbankens kunder har favoriserat storbolagen den senaste tiden, enligt sparekonomen Nicklas Andersson.
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..

Avanzas kunder trycker åter på köpknappen. Sparekonomen Nicklas Andersson skriver i ett blogginlägg på måndagen att ”spararna nu börjat nettoköpa aktier igen”.

”Bidragande faktorer till ökad optimism är både kraftigt fallande oljepris från toppnivåer samt fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland. Hur fruktsamma samtalen varit kan säkert diskuteras men faktum är att de ändå hållits och fortsätter hållas”, skriver Andersson.

Han listar också vilka aktier som kunderna köpte mest i den senaste veckan. De fem mest köpta aktierna är, i fallande ordning, Volvo, Saab, Swedbank, Avanza och Ericsson.

”Saab sticker ut”

”Ett bolag som sticker ut är försvarskoncernen Saab som normalt inte brukar leta sig upp i toppen. Kriget i Ukraina och det faktum att många länder aviserat ökade försvarsanslag har rimligtvis lett till att många kunder valt att köpa aktien. Sedan invasionen har SAAB stigit 77% och antalet ägare hos oss har ökat 63% under samma period”, skriver Andersson i blogginlägget.

I början på mars kunde Affärsvärlden berätta att SEB Fonder ändrat sin hållbarhetspolicy. Det gjorde att flera av bankens fonder kunde investera i just Saab.

”Det väldigt mycket drivet av att kunna erbjuda relevanta investeringsprodukter för våra kunder. Fonderna har som huvudsakligt syfte att företräda fondandelsägarna och investerarna, och skapa bra avkastning för dem. Då har man landat i beslutet att revidera policyn. ”Det väldigt mycket drivet av att kunna erbjuda relevanta investeringsprodukter för våra kunder. Fonderna har som huvudsakligt syfte att företräda fondandelsägarna och investerarna, och skapa bra avkastning för dem. Då har man landat i beslutet att revidera policyn”, sa SEB:s kommunikationschef Frank Hojem då.

Den första mars skrev Affärsvärldens analysredaktion en kommentar om just Saab där de klargjorde att de behåller sitt köpråd för aktien. Du hittar analysen genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG