Spararna lockas av pandemiförlorare

Spararna drogs till kursförlorare i juni. Samtidigt ratas tillväxtbolagen och flera banker ligger på säljlistan.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går.
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT och Nordnet.

Stockholmsbörsen steg med 1% under juni och spararna gjorde 3% fler affärer per dag jämfört med samma månad i fjol.

”Juni månad, som historiskt tenderat att vara en svagare börsmånad, har inlett sommaren starkt. Tidigare orosmoln som kraftigt stigande inflation och långräntor har på marginalen mojnat. Majoriteten av globala fondförvaltare tror nu att den höga inflationstakten är övergående samtidigt som långräntorna fallit tillbaka. Det är faktorer som adderar riskvilja i marknaden. Nästa hållpunkt är rapportsäsongen som agerar riktkarl vartåt börsen beger sig härnäst”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Enligt Nicklas Andersson har spararnas köp den senaste tiden präglats av en tydlig varannan månads-tendens mellan värde- och tillväxtbolag. I juni favoriserades värdebolagen.

Mest köpta aktierna hos Avanza Mest sålda aktierna hos Avanza
Volvo B Zalando
H&M Swedbank A
SSAB B AstraZeneca
AMC Tesla
Evolution Handelsbanken A
Intrum SEB A
SBB B NIO
GameStop Sobi
Scandic Hotels Stillfront
Heimstaden Pref Swedish Match

Avanzas köplista toppas av Volvo, följt av H&M och SSAB.

”Den röda tråden i månadens topptrio är att privatspararna favoriserar bolag som inte hängt med börsen under månaden. Volvo sjönk som mest 8%, delvis på grund av oro för komponentbrist, produktionsstopp samt högre råvaru- och fraktkostnader. Den extra utdelning som bolaget föreslagit efter försäljningen av UD Trucks, kombinerat med nedgången under juni, lockade privatspararna att trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att tillväxtaktier, som drabbats mest av inflationsoron, fallit ur köptoppen i juni.

”För första gången på många månader ser vi inte spararfavoriter som Evolution Gaming och Embracer i köptoppen. Istället radar de så kallade pandemiförlorarna upp sig. Vi hittar såväl SAS och Norwegian som Scandic och Intrum på köplistan”, säger Frida Bratt.

Hon menar att spararna favoriserar pandemiförlorarna, som nu kan gynnas av återöppnandet av ekonomin, men höjer ett varningens finger.

”Man får fundera på hur mycket som marknaden redan prisat in. Som investerare behöver man också tänka till om pandemin kan ha inneburit bestående beteendeförändringar hos konsumenter. Ett exempel på det skulle kunna vara ett minskat affärsresande framöver, vilket exempelvis påverkar SAS”, säger hon.

Avanzas säljlista toppas av Zalando.

Mest köpta aktierna hos Nordnet Mest sålda aktierna hos Nordnet
Investor Hemnet
Volvo Swedbank
SBB NIO
Norwegian Sobi
SAS Storytel
Kinnevik SEB
Scandic Hotels Group XPeng
Latour Fortnox
Intrum G5 Entertainment
NIBE Catena Media

”Kinneviks sakutdelning av Zalando är nu helt klar och därmed är det möjligt för privatspararna att sälja sina tyska aktier i bolaget. Även om aktien är den mest sålda under månaden så har den absoluta merparten valt att behålla innehavet, vilket innebär att Zalando nu har över 54 000 ägare hos Avanza”, säger Nicklas Andersson.

På Nordnets säljlista toppar Hemnet.

”I juni har succénoteringen tappat. Många sparare gillar Hemnet, som har en unik marknadsposition. Frågan har hela tiden varit hur bolaget ska fortsätta växa från dagens läge, samtidigt som mycket tillväxt varit inprisat i aktien. Sådana frågeställningar blir än mer kritiska när marknadssentimentet generellt blivit lite skakigare för tillväxtaktier”, säger Frida Bratt.

Samtidigt tar sig flera storbanker in på säljlistan hos både Avanza och Nordnet.

”En intressant spaning är att tre av börsens fyra storbanker återfinns på säljlistan. Efter ett flertal år med nollavkastning har temperaturen ökat rejält i banksektorn. Avkastningen sedan årsskiftet imponerar och även senaste månaden har varit god. Det har rimligtvis lett till en del vinsthemtagningar för att stuva om i portföljen och plocka upp eftersläntrare”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.