Spararna satsar utländskt – storköper i Tesla

Ikväll rapporterar Tesla och intresset för Tesla bland spararna håller i sig, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Tesla återkallar tusentals bilar i USA.
Tesla återkallar tusentals bilar i USA. Foto: Ben Margot/TT

I oktober var Tesla den allra mest handlade amerikanska aktien bland Nordnets kunder, och den tredje mest nettoköpta, berättar Frida Bratt för Affärsvärlden. Tesla är också, efter Apple, den andra mest ägda amerikanska aktien bland Nordnets kunder.

”Suget efter Tesla har alltså stått pall för exempelvis inflationsoron, som fick aktien att halka efter i våras. De senaste veckorna – eller snarare senaste veckan – har aktien, tillsammans med andra techaktier, gått starkt. Generellt sett kan vi nog se ett ökat intresse för dessa techgiganter igen, när styrkan i återhämtningen – som ju gynnat så kallade cykliska värdebolag – avtar”, säger Frida Bratt.

Tudor, Pickering, Holt sågar Tesla – varnar för hög värdering och ökande konkurrens

Tesla har redan meddelat att tredje kvartalet blir ett rekordkvartal vad gäller försäljning, säger Frida Bratt. Beskedet om leveranser på 241 000 fordon fick aktien att stiga.

”Det har snarast blivit en vana för Elon Musk att slå nya leveransrekord se senaste kvartalen, och den stora ökningen av leveranser gör också att marknaden nu förväntar sig att även resultatet ska sticka iväg”, säger Frida Bratt, som menar att fokus inför rapporten ligger på tillväxt.

Även sparare Avanzas sparekonom Nicklas Andersson har uppmärksammat hur spararna tänker kring utländska aktier. Han skriver på Twitter på onsdagen att det går att dra en slutsats kring de 600 00 kunder som öppnat konto på banken sedan starten på 2020-talet – endast ett av 10 aktieinnehav i deras portföljer är svenskt.

”Home bias förpassas därmed till finansiella museet”, skriver han på Twitter.