”Spararna ser börsfrossan som ett köpläge”

Avanzas sparare har sett nedgången på börsen som ett köpläge och har gjort stora nettoköp under månaden, skriver Avanza.
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..
Nicklas Andersson berättar vilka aktier som Avanzas kunder köper och säljer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Avanza

På grund av uppgångar på räntemarknaden, oro för hur den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att agera och geopolitisk oro i Ukraina har Stockholmsbörsen haft en tuff start på året. Börsen sjönk 14% på 14 handelsdagar i januari och i sin månadsuppdatering liknar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson utvecklingen vid ett isvaksbad. Han pekar dock på att trots att vi går mot den sämsta starten sedan 2008, ser spararna utvecklingen som ett köpläge och har gjort stora nettoköp.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Tesla Evolution
Investor Astra Zeneca
SBB B Handelsbanken A
Avanza Ericsson B
Nibe Aspire Global
EQT Nvidia
Embracer Moncler
Incap Swedish Match
Microsoft Volvo B
Sinch Lundin Energy

”Börsåret 2021 bjöd på den bästa utvecklingen sedan 2009 samtidigt som vi på mållinjen undvek en korrektion. I år har pendeln slagit tillbaka i expressfart och vi går mot den sämsta starten på ett nytt år sedan 2008. Trots stark utveckling för index ifjol sjönk faktiskt varannan aktie och många av dem har tappat rejält sedan respektive högstanivå senaste året. Det är troligtvis en bidragande faktor till de rejäla köp vi nu ser bland spararna. Dessutom ser vi flera värmande utdelningshöjningar i boksluten”, säger Nicklas Andersson.

Han menar att utvecklingen på börsen också har lett till en fortsatt sektorrotation

Här är aktierna som spararna tankade under måndagsraset

”Högt värderade tillväxtaktier har hamnat ute i kylan samtidigt som värdebolag vunnit mark, dessutom ser vi att fjolårets vinnare nu trängs längst ned i förlorarlistan. I det läget är det klokt att komma ihåg var aktierna kommer ifrån, många har bjudit investerarna på goda resor senaste åren”, säger han.

Spararna ser köpläge i Tesla

Avanzas köplista toppas av elbilstillverkaren Tesla för andra månaden i rad.

”Sedan toppnoteringen i november har bolaget tappat en fjärdedel av börsvärdet vilket lockat många till att trycka på köpknappen. Tesla attraherade mer än var fjärde krona under månaden och sedan årsskiftet har antal aktieägare stigit med 10 procent”, säger Nicklas Andersson.

Efter Tesla följer Investor och SBB.

Jätteras för Evolution – en tiondel av börsvärdet upp i rök

”I turbulenta tider med kraftiga svängningar tenderar många att tycka att det är enklare att fylla på i befintliga innehav snarare än att hitta nya köpvärda aktier, vilket är en röd tråd på köplistan”, säger Nicklas Andersson.

Samtidigt toppas säljlistan hos Avanza för andra månaden i rad av Evolution, följt av Astra Zeneca och Handelsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.