Spararna tankar bankaktier

Spararna fortsätter nettoköpa aktier och storbankerna lockar såväl Avanzas som Nordnets kunder.
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Under september gör privatspararna 330 300 affärer per dag, en ökning på 116% jämfört med samma månad i fjol.

”Stockholmsbörsen går mot sjätte månaden i rad med positiv avkastning och privatspararnas aktivitet är mycket hög. Majoriteten verkar dela det globala investerarkollektivets tro på att vi är inne i en ny stark aktiemarknad. Spararna nettoköper aktier för sjunde månaden i rad”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza i ett pressmeddelande.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Handelsbanken A Stillfront
Swedbank AstraZeneca
Millicom Swedish Match
Tesla Telia
SEB A Gravity
Evolution Gaming H&M
Ericsson B Balder
Tele2 ABB
Embracer Latour
Lundin Energy HiQ

Den mest köpta aktien hos Avanza är Handelsbanken och även Swedbank och SEB syns på köpstoppen.

”Bankernas aktiekurser har i flera år varit pressade av ökade kostnader och penningtvättsutredningar, men nu tycker uppenbarligen många sparare att värderingarna blivit väl låga. Bakom köpen finns sannolikt också förhoppningar om förhållandevis matiga utdelningar nästa år. I år råder utdelningsstopp, men svenska banker är välkapitaliserade och flera analytiker menar att det finns utrymme för extrautdelning kommande år”, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet toppar Handelsbanken köplistan.

”Det är ett riktigt utropstecken – antalet ägare av Handelsbanken-aktien via Nordnets plattform har ökat med inte mindre än 25 procent på bara en månad. Banken har ett starkt varumärke, nöjda kunder och lägre risk för att dras med i penningtvättsproblematik än konkurrenterna, men har länge dragits med höga kostnader. När man nu tar steget och skär i kontorsnätet så ser spararna stor potential”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Elbilstillverkaren Tesla tar sig också in på köptoppen hos såväl Avanza som Nordnet.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Handelsbanken Atlas Copco
Investor Latour
Tesla Industrivärden
Evolution Gaming Group SCA
Millicom Volvo
Castellum Astrazeneca
Apple Swedish Match
Norwegian SSAB
Kinnevik Skanska
Hufvudstaden Stora Enso

”Spararna storköpte Tesla efter kursraset på 21 procent under en enskild handelsdag. Aldrig tidigare har privatspararna köpt mer i aktien och antalet ägare i Tesla bland Avanzas kunder har ökat med 40 procent på en månad”, säger Johanna Kull.

Hos Avanza är månadens säljlista spretig men toppas av gamingbolaget Stillfront.

”Gamingbolagen generellt har haft en formidabel utveckling, lyfta av stark underliggande tillväxt och den förvärvsaktivitet som råder inom sektorn. Stillfrontaktien är upp över 200 procent i år och att befintliga aktieägare valt att plocka hem en del av vinsten är rimligt. Man har emellertid inte sålt innehavet helt, vilket blir tydligt när man tittar på antalet aktieägare i bolaget som är upp 16 procent på en månad”, säger Johanna Kull.

Hos Nordnet är den mest nettosålda aktien verkstadsjätten Atlas Copco, men också flera skogsbolag åker ur spararnas portföljer.

”Atlas Copco är typexempel på ett bolag som drabbas av motvind när dollarn faller och skogsbolagen, med kostnader i kronor och försäljning i dollar, är extra känsliga. Hittills har kronförstärkningen inte märkts i någon högre utsträckning i börskurserna, men det kan det bli ändring på när rapporterna för det tredje kvartalet anländer. Det positionerar spararna sig för nu, samtidigt som de cykliska bolagen ju är de mest utsatta om virusspridningen tilltar ännu mer, säger Frida Bratt.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** September 2020* Augusti 2020 Förändring månad % September 2019 Förändring år %
Avanza 244 300 245 200 0 103 600 136
Nordnet 82 500 81 200 2 46 800 76
Skandiabanken 3 500 3 100 13 2 200 59
Privatspararna, totalt 330 300 329 500 0 152 600 116

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.