Spotify kritiseras för Rogan-podd

Mer än 270 forskare, läkare och sjuksköterskor, kräver i ett gemensamt upprop att Spotify stoppar poddar som sprider felaktig och vilseledande information om vaccin. Detta gäller bland annat den oerhört populära podcasten ”The Joe Rogan Experience”, rapporterar Dagens Nyheter.
Daniel Ek
Daniel Ek, VD och grundare av Spotify. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kritiken mot Spotify har vuxit sedan just Joe Rogen nyligen intervjuat två vaccinmotståndare som sagt att staten ”hypnotiserat” befolkningen att vaccinera sig. Man liknade också kraven på vaccin och restriktioner under pandemin med nazisternas förintelseläger. Vissa av Rogans gäster har varit så extrema att de stoppats på andra plattformar som Youtube och Twitter.

Detta har lett till att forskarna fått nog och vill se att bolaget stoppar Rogans podd som de menar utgör en ”fara för folkets hälsa”.

”Under pandemin har Rogan vid upprepade tillfällen spridit missvisande och felaktiga påståenden på sin podd, vilket har skadat förtroendet för forskning och medicin. Han har uppmuntrat unga att inte vaccinera sig, han har felaktigt beskrivit mRNA-vacciner som ”genetisk terapi”, han har marknadsfört alternativa mediciner som hälsomyndigheten FDA varnat för och han har spridit grundlösa konspirationsteorier”, skriver forskarna i uppropet.

Joe Rogans podd har cirka 11 miljoner regelbundna lyssnare. Det kostade Spotify en miljard kronor att värva Rogan till sin podcast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.