Starka marknader för Volvo

Volvos leveranser backade en aning i maj, men utvecklingen hittills i år har varit stark. Analytikern Hampus Engellau räknar med en fortsatt god utveckling för Volvo.

Verkstadskoncernen Volvos leveranser av lastvagnar steg med 20 procent under årets fem första månader, jämfört med en ökning på 21 procent under januari-april.

En anledning till att leveranstakten minskade något var produktionsomställningar i Nordamerika som inneburit minskade leveranser. Under årets fyra första månader ökade leveranserna med 49 procent i Nordamerika för att därefter mattas av till en uppgång på 37 procent under januari-maj.

“Volymnedgången i Nordamerika är ett resultat av att man haft produktionsstopp med anledning av omställning för ökade produktionsvolymer.” Det säger Hampus Engellau, analytiker på Kaupthing Bank, till Nyhetsbyrån Ticker.

Produktionsstörningarna är därmed av tillfällig karaktär och innebär istället en potential framöver.

“Det kommer troligen att kicka tillbaka de kommande månaderna så det är inte så mycket att hänga upp sig på”, säger Engellau.

Orderingången var samtidigt stark och ökade med 39 procent för bolagets lastbilsverksamhet under perioden. Ökningen i Europa var 20 procent samtidigt som den steg 86 procent i Nordamerika.

“Helt klart är framför allt Nordamerika väldigt starkt fortfarande, vilket är positivt och även 2005 och 2006 ser bra ut”, säger han.

I Europa är framför allt den franska marknaden svag och produktmixen är inte lika fördelaktig för Renault Trucks. Samtidigt är marknaderna i Spanien och Portugal fortsatt starka. Tyskland visar en förbättring endast genom ersättningsorder och har därmed potential när efterfrågan på ny transportkapacitet ökar.

“Det har varit svagt länge och det är den begagnade fordonsexporten till Östeuropa som till slut dränerat marknaden på lastbilar, vilket gjort att man måste börja investera även om den underliggande ekonomin är förhållandevis svag”, säger Hampus Engellau.

För den nordamerikanska marknaden avseende tunga lastvagnar har Volvo prognostiserat en uppgång med 28-34 procent till 230.000-240.000 stycken. Bolaget väntas, av försiktighetsskäl och med tanke på hur de agerat tidigare, inte revidera upp marknadsprognosen för Nordamerika i samband med rapporten i juli även om marknaden gått starkare än väntat under årets första fem månader.

“Jag tror att de kommer att upprepa prognosen i Nordamerika även om det definitivt ligger en takt i marknaden som ligger norr om 235.000-240.000. Det är snarare 245.000-250.000”, säger Engellau.

I Europa ligger marknaden ungefär i takt med Volvos bedömning om 230.000 tunga lastbilar under 2004, vilket motsvarar en uppgång på 5-6 procent i årstakt jämfört med 2003.

Marknaderna väntas fortsätta att stiga volymmässigt under 2005 för att därefter toppa under 2006 för såväl Europa och Nordamerika. Under 2007 kan vi dock vänta oss en nedgång, avslutar Hampus Engellau.

Volvos aktiekurs hade klockan 13.50 sjunkit 3 kronor, motsvarande 1,2 procent, till 253 med Lehman Brothers och UBS som klart största nettosäljare. Aktien har dock stigit 15 procent sedan årsskiftet trots lämnad utdelning och har ökat med hela 46 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.