Statens favoritadvokat

Advokaten Bertil Villard en av de där människorna som dyker upp precis överallt utan att någon egentligen lägger märke till det. Som nu i tisdags. När han blev ordförande i hårt utskällda AMF Pension.

Advokaten Bertil Villard en av de där människorna som dyker upp precis överallt utan att någon egentligen lägger märke till det. Som nu när LO och arbetsgivarna har bestämt att han ska bli ordförande och rädda vad som räddas kan i utskällda AMF Pension.

Eller som i vintras: Då undertecknades avtalet om en sammanslagning av danska och svenska posten. Svenska statens juridik sköttes av advokatbyrån Vinge. Japp. Delägaren Bertil Villard var en av de ansvariga.

Veteranen Bertil Villard sitter dessutom som styrelseordförande i statligt ägda utbildningsföretaget Lernia och hjälper finansmarknadsminister Mats Odell att granska hur AP-fonderna sköter CSR-frågorna. Att Bertil Villard utvecklats till regeringens favoritadvokat är inte helt en slump. Vinge har en särskild kommandogrupp för att kunna bistå staten med privatiseringarna. Ett tiotal experter är knutna till gruppen som leds av Carl Gustaf De Geer och – Bertil Villard.

Bertil Villard satt ting i Stockholm efter juristexamen. Han arbetade sedan först på SAF och därefter på Erik Berglunds advokatbyrå. Under större delen av 1980-talet var han bolagsjurist på Swedish Match. 1990 återvände han till advokatyrket, denna gång på Vinge (han rekryterades för övrigt i samma veva som Wallenbergarnas favoritadvokat Hans Wibom).

Under 1990-talets stora bankkris arbetade Bertil Villard bland annat med Securum, den ”bad bank” som tog över halvstatliga Nordbankens dåliga krediter. Där lärde han känna Lars Thunell. Runt sekelskiftet lämnade Berti Villard affärsjuridiken och arbetade som corpchef på Alfred Berg. 2002 återvände han åter till Vinge.

Bertil Villard har allt oftare dykt upp i styrelsesammanhang. Han har varit ordförande i försäkringsbolaget Salusansvar. Samma post hade han i golvtillverkaren Pergo under en mångårig ägarcirkus. I Pergos styrelse satt även miljardären Theodor Dalenson. Förutom ordförandeposten i Lernia är Villard i dag ledamot i Dalensons maktbolag Novestra. Andra styrelseuppdrag är hedgefondförvaltaren Prior & Nilsson, produktionsbolaget Palma Pictures och Kisi Invest (som i höstas lade bud på Astrid Lindgrens Värld) .

Bertil Villard har för övrigt starkt släktband in bankvärlden. Morbror Tore Browaldh var vd för Handelsbanken, liksom morfar Ernfrid Browaldh. Bägge blytunga i Handelsbankssfären under fyra decennier. Hans bror är bankmannen Christer Villard, tidigare vd för Aragon FK och Kaupthing Sverige (där Christer Villard som arbetande styrelseordförande sålde firman till Ålandsbanken).


Hänt något som Silly borde skriva om?


Skicka ett mess till: 0739-82 88 30
eller mejla: silly@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets