Stockholmsbörsen går mot plusöppning

Stockholmsbörsen gick mot en öppning strax över nollstrecket på onsdagsmorgonen, en morgon då nyhetsrubrikerna avhandlade Uppdrag gransknings nysläppta program om SEB.

I USA har president Donald Trump ånyo upprepat att USA och Kina är ”i slutskedet” av förhandlingar för att nå ett avtal för handelsrelationerna mellan länderna.

Den tidiga onsdagsmorgonen uppvisades ljumna börsreaktioner på presidentens senaste uttalanden. USA-börserna stängde något högre på tisdagskvällen och Asien handlades med dragning nedåt under natten.

Även i Europa pekade övriga börsterminer mot en öppning knappt över nollstrecket med en halvtimme kvar till klockringning.

Morgonens dragplåster var att 130 av SEB:s kunder i Baltikum under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt, enligt den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomfört tillsammans med bland andra TT. Samtidigt finns kopplingar till den så kallade Magnitskij-härvan, med en transaktionsvolym som är tre gånger större än för Swedbanks del, enligt Uppdrag granskning.

Sedan SEB först kommunicerade att banken var föremål för penningtvättsgranskningen har aktien fram till och med tisdagen backat drygt 16 procent.

På nyhetsfronten i övrigt har byggföretaget Skanska tecknat avtal med Akademiska Hus om att bygga en ny byggnad för naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Kontraktet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Sverige för det fjärde kvartalet 2019.

Epiroc har utnämnt gruv- och infrastrukturchefen Helena Hedblom till ny vd från och med den 1 mars 2020, i ersättning för Per Lindberg som samtidigt lämnar styrelsen.

Gruvbolaget Lundin Mining flaggar i samband med en prognosuppdatering för åren 2020 till 2022 för en höjning av den kvartalsvisa utdelningen med 33 procent till 0:04 kanadadollar per aktie. En neutral kursreaktion väntas, skriver RBC Capital Markets i en kommentar.

Gamingbolaget Toadman förvärvar den brittiska spelförläggaren och distributören Sold Out för 16 miljoner pund plus en tilläggsköpeskilling om upp till 5,2 miljoner pund på kontant- och skuldfri basis, alltså total uppemot 21,2 miljoner pund, eller cirka 263 miljoner kronor.

Sektorkollegan Stillfront har uppdaterat sina finansiella mål med anledning av onsdagens kapitalmarknadsdag. Omsättningen ska öka från 1,3 miljarder kronor 2018 till 4 miljarder 2022, rörelsemarginalen (ebit) ska upp till 35 procent från 30 procent och vinsterna ska återinvesteras i stället för att ge utdelning.

Ahlstrom-Munksjö avser förvärva den kinesiska dekorpapperstillverkaren Minglian för motsvarande runt 630 miljoner kronor. Minglian innehar ett nyetablerat dekorpappersbruk i Xingtai.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, har tecknat ett avtal om att bygga kraftledning i Finlands stamnätsbolag, Fingrid, värt cirka 17,5 miljoner euro, framgår av ett pressmeddelande.

Fastighetsutvecklaren Oscar Properties har inte betalt en faktura till bolagets revisor EY, rapporterar Expressen. Fakturan, som summeras till drygt 0,6 miljoner kronor, ska via inkasso ha gått vidare till Kronofogden.

Integrum har genomfört en riktad emission på 9,2 miljoner, enligt ett pressmeddelande. Kursen i emissionen är 7:00 kronor, att jämföra med tisdagens stängningskurs på 8:28.

På rekommendationsfronten har Credit Suisse höjt riktkursen för Atlas Copco till 310 kronor från 255 kronor, med upprepad rekommendation neutral. Atlas Copcos aktie stängde lätt upp till kursnivån 355:80 kronor på tisdagen.

Lundin Petroleums rekommendation sänks till av behåll från köp av ABN Amro. Riktkursen är 330 kronor, att jämföra med stängningskursen 307:90 kronor på tisdagen.

På onsdagen agenda står framförallt en del USA-data, i form av Chicago-PMI, order varaktiga varor och privatkonsumtion. Dessutom kommer nyanmälda arbetslösa, en dag tidigare än brukligt på grund av Thanksgiving på torsdagen.

Senare på kvällen väntas också Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.