Stopp för återköp

De stora börsföretagen har slutat köpa tillbaka egna aktier. Nu lägger bolagen pengarna på hög.

Byggföretaget Skanska var en av de största aktörerna men har lagt av. Andra stora aktörer som Höganäs, Handelsbanken, SSAB, och Volvo har också lagt av.

Det handlar om återköp av aktier. I mars i år var Skanska klar med ändringarna av kapitalstrukturen. Bolaget hade då hunnit återköpa 9,2 miljoner aktier eller 8,2 procent av kapitalet sedan starten i maj året före. Ursprungligen hade Skanska mandat att köpa tillbaka 10 procent. De återköpta aktierna har makulerats.

Skanska är ett typexempel på hur marknaden för återköp har utnyttjats. Bolaget var ett av flera som var väl förberedda och som tidigt, under våren 2000, sparkade igång återköpsprogrammet så fort lagstiftningen ändrades så att svenska bolag likt amerikanska fick återköpa aktier.

Märklig tidpunkt

Och precis som Skanska är många börsföretag klara med återköpen för denna gång.

För Skanska, precis som för andra storföretag, kommer stoppet märkligt i tiden.

Efter den senaste kvartalsrapporten handlas Skanskaaktien nämligen till reapris samtidigt som de tidigare återköpen har skett till kurser betydligt högre än dagens.

Flera skäl

Anledningen till att företagen har slutat att köpa tillbaka aktier är flera.

En förklaring är att bolagen inte vågar vara aggressiva på aktieåterköpsmarknaden när konjunkturläget försvagas och prognoserna är osäkra. Då väljer bolagen att fylla på kassan. Det gäller att samla i ladorna. Pengarna kan komma väl till pass om konjunkturnedgången blir djup och/eller långdragen.

Svårt med nyemissioner

Inte heller klimatet för att genomföra nyemissioner är det bästa. Det gör att bolagen väljer att behålla pengarna inom bolaget där de kommer till pass vid eventuella förvärv.

Även kreditmarknaden ser kärvare ut än på mycket länge och bankerna vill hellre förvalta än låna ut. Det skrämmer kanske också vissa bolag.

En annan förklaring kan vara att bolagen tycker att den egna aktien är för dyr. Då väljer bolagen, trots att de har bolagsstämmornas bemyndigande att köpa tillbaka aktier, att avvakta. Kanske vill de spara möjligheterna till stödköp om värderingen skulle börja svaja.

En ytterligare anledning till att återköpen minskat är att bolagen precis som Skanska helt enkelt är klara med korrigeringen av kapitalstrukturen. Ytterligare andra bolag kanske tycker att kurseffekten uteblivit och har därför tröttnat.

ABB:s pengar i sjön

Electrolux verkar tycka att aktiekursen är för hög för att köpa tillbaka aktier medan ABB valt att lägga av efter det att bolagets återköp av 24 miljoner aktierna eller cirka 2 procent av det totala aktiekapitalet inte gav någon positiv effekt på aktiekursen. Återköpsprogrammet är en del i ABB: s åtagande att skapa mervärde för aktieägarna. Istället har aktiekursen halverats sedan i vintras.

Fyra större undantag märks på den stagnerande återköpsmarknaden. De bolag som har varit aktiva även under senare tid är Astra Zeneca, JM, Rottneros och Sandvik. Astra Zeneca har köpt aktier kontinuerligt och bara den senaste månaden handlat knappt fem miljoner aktier. Det motsvarar dock inte mer än cirka 0,3 procent av totalt utestående aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.