Stor risk att skatten för ISK-konto höjs rejält

Risken är stor att skatten på det populära ISK-kontot höjs inför nästa år. Nuvarande statslåneränta på 2 procent gör att schablonintäkten för konton hamnar på 3 procent. Det ger i sin tur en skattesats på 0,9 procent, en ökning med 140 procent jämfört med året innan, skriver Dagens industri.
SNÄLLA ANVÄND INTE DENNA MER, det är 2023
Skatten på ISK kan höjas nästa år.

“Givet hur börsen har gått i år, med breda OMXSPI-index ned över 30 procent, är det lätt att konstatera att många av de som hållit fast vid sina gamla aktiedepåer blir skattemässiga vinnare i nästa års deklaration”, skriver Di i en kommentar.

Men politiska faktorer kan ändra förutsättningarna för ISK-skatten, skriver Di. Flera partier i högerblocket som vann valet vill på något sätt sänka skattebasen för ISK. Hur utfallet blir vet man först efter regeringsförhandlingarna, enligt affärstidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.