Finansmarknadsministern öppnar för skattesänkning på kapitalförsäkring

Finansmarknadsminister Niklas Wykman indikerar i senaste avsnittet av Sparpodden, att regeringen tittar på möjligheten till skattefritt belopp även på kapitalförsäkringar.
Finansmarknadsministern öppnar för skattesänkning på kapitalförsäkring - WEB_INRIKES
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Foto: Anders Wiklund / TT

I Tidöavtalet så aviserade regeringen att man vill sänka skatten på sparande genom att göra de första 300 000 kronorna på ISK skattefria. Mats Persson, då ekonomisk-politisk talesperson från Liberalerna, gav beskedet att kapitalförsäkring, KF, inte skulle omfattas.

Men i Nordnets Sparpodden, så öppnar regeringen dörren på glänt för skattesänkning även på KF.

Niklas Wykman, finansmarknadsminister, svarar så här på frågan om skatten kommer att sänkas även på kapitalförsäkringar:

”Det är en av de saker vi får återkomma till. Det är inte klart. Här finns en analogi och det behöver man titta på”, säger Wykman.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det är rimligt att kapitalförsäkringar behandlas på samma sätt som ISK, eftersom de två sparformerna liknar varandra och används på samma sätt av spararna:

“Det här är första gången finansmarknadsministern kommenterar huruvida kapitalförsäkringar ska ingå i skattesänkningen eller inte och en förändring jämfört med vad som tidigare sagts om saken. Frågan är viktig för många sparare, det märker jag på antal frågor jag får om detta. Många har ju valt KF för barnspar eller för investeringar i utländska aktier”, säger Frida Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.