Storägare i Ericsson instämmer i kritik
Industrivälden och Investor, maktbolag i Handelsbankssfären respektive Wallenbergsfären, har tillsammans över 80 procent av rösterna i Ericsson, trots att de bara äger 9 procent av kapitalet. Bo Eklöf är den som sedan förra årets bolagsstämma drivit på arbetet med att få igenom en förändring av rösträttsdifferentieringen i Ericsson. Efter den kritik han under måndagen framförde i Ekonomi24 får han nu alltså offentligt medhåll av andra storägare.
”Principiellt håller vi med. Ägarinflytande och ägaransvar bör följa om man äger en stor post aktier. Kapital och röster ska hänga ihop, så är det på den internationella marknaden, men det är gamla regler som hänger kvar för Ericssons del”, säger Örian Söderberg.
”Det borde vara angeläget för Ericsson att följa internationell standard eftersom de arbetar på en internationell marknad och finns noterade på flera börser”, säger han.
Vad tycker du om dagens styrelse? ”Den vill jag inte uttala mig om.”
Anders Ek, VD i Robur, som äger 1,8 procent av kapitalet i Ericsson men inte har några röster, är också kritisk till dagens rösträttsystem.
”Det är viktigt att få en bättre balans mellan insatt kapital och inflytande. Dagens system är inte bra där A-aktierna har en så stor betydelse för inflytandet över makten i Ericsson”, säger han.
Robur tillhörde de storägare i Ericsson som i samband med fjolårets bolagsstämma beslöt att tillsammans med fyra institutioner – SPP, Skandia, SEB Fonder och före detta Fjärde AP-fonden – gå igenom förutsättningarna för att se över rösträttsreglerna i Ericsson. Detta har än så länge inte givit något resultat. ”Vi får ser hur vi ska driva frågan vidare, vad vi kommer att göra vill jag i dagsläget inte kommentera”, säger han.
Vad tycker du om dagens styrelse? ”Vi har ställt oss bakom nomineringen av styrelsen, det är svar nog.”
Christer Elmehagen, VD i AMF Pension, tycker att det i förlängningen borde vara så att en B-aktie aktie motsvarade en röst, till skillnad från i dag där en b-aktie är en tusendels röst. Samtidigt ser han ingen anledning till att ändra dagens system, utan tycker det är bättre att ”sitta ner i båten och inte hasta på en förändring.”
”Ericsson har en enorm betydelse för börsen och Sverige. Med ett nytt röstsystem kan aktien bli spekulativ eftersom människor kan vilja ta över makten. Det kan komma en dominant ny storägare från USA och ta över”, säger han och pekar på att det skulle kunna få negativa följder för den svenska ekonomin där företaget flyttade utomlands.
Detta resonemang tillbakavisar dock Bo Eklöf: ”Rösträttsreglerna spelar ingen roll, Industrivärlden och Investor har sin fulla frihet att sälja sina aktier till vem som helst när som helst, vi har inga garantier för att de agerar blågult.”
Lars Söderfjäll, telekomanalytiker på Handelsbanken, vill inte uttala sig om rösträtten, men säger dock om Ericssons styrelse: ”Det behövs mer telefonkompetens i styrelsen, det skulle höja aktiekursen. Ericsson skulle må bra av både en synlig VD och ordförande. Det finns en förtroendekris för Ericsson på aktiemarknaden och det skulle VD eller ordförande med ett trovärdigt intryck utåt kunna reparera.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.