Storbanken: Så mycket kommer kopparpriset att falla

Kopparpriset kan fortsätta vara lågt under de kommande åren. Det skriver Goldman Sachs i en ny rapport.

Kopparpriset har fallit trendmässigt sedan början på 2011. Efter en viss återhämtning från januari fram till maj har kopparpriset åter fallit kraftigt och under torsdagen noterades kopparpriset sjunkit på nytt årslägsta vid 5 192 dollar per ton. Kopparpriset handlas nu på nivåer motsvarande de vid finanskrisen 2009.

Goldman Sachs tror att nedgången i kopparpriset kommer att vara långvarig. Det skriver CNBC.

”Det är, som vi uppfattar det, väldigt troligt att den fyra år långa trenden med sjunkande kopparpriser kommer att fortsätta fram till åtminstone 2018”, säger banken i en ny rapport.

Banken sänker sina prognoser för tre-, sex- och tolvmånadersprognoser till 5 200, 4 800, respektive 4 800 dollar per ton från tidigare 5 500, 5 550, respektive 5 200 dollar per ton. Prognoserna för 2017 och 2018 sänks till 4 500 dollar per ton från tidigare 7 000 respektive 8 000 dollar per ton.

Kina är världens största konsument av koppar, men efterfrågan där har fallit i och med att Kina lägger om sin ekonomi och går mot en tillväxt som allt mer drivs av privatkonsumtion. Goldman Sachs bedömer att efterfrågan från Kina kommer att ha den långsammaste tillväxttakten på nära två decennium.

Även Deutsche Bank sänkte i juli sina prognoser för kopparpriset, på grund av en låg kinesisk efterfrågan.

”Anti-korruptionskontroller som regeringen implementerat för stora projekt har försenat ordar på kablar från statsägda kraftbolag”, skriver Deutsche Bank.

Tidigare användes koppar dessutom som säkerhet för att finansiera kinesiska lån, men då kinesiska myndigheter förra året upptäckte att samma fysiska metall använts för att backa upp flera lån har efterfrågan på koppar i denna aspekt avtagit.

Goldman Sachs har intagit en baissig inställning till flera bolag med exponering mot koppar och har rekommendationen sälj för Antofagasta samtidigt som de sänkt Glencore och First Quantum Minerals till neutral. Banken har emellertid köprekommendationer på Boliden och Aurubis.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.