Storbanker får böta 865 miljoner

Tre storbanker döms till sammanlagt 94 miljoner euro i böter.

JP Morgan, UBS och Credit Suisse får böta 94 miljoner euro, motsvarande 865 miljoner kronor, för att ha drivit karteller inom ränte- och Liborderivat. Det skriver nyhetsbyrån Direkt.

Enligt EU-kommissionen drev JP Morgan tillsammans med RBS en kartell från och med mars 2008 till juli 2009 för att manipulera schweizerfranc Libor-benchmarkräntor.

JP Morgan får för detta böta 61,7 miljoner euro. Eftersom RBS avslöjade kartellen för kommissionen slipper banken böter.

Kommissionen har även funnit att RBS, UBS, JP Morgan och Credit Suisse drivit en kartell för räntederivat i schweizerfranc mellan maj och september 2007. UBS får betala 12,6 miljoner euro i böter, JP Morgan 10,5  miljoner euro och Credit Suisse 9,2 miljoner euro. Även denna gång slipper RBS böter eftersom banken själv avslöjat kartellen för kommissionen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets