Deutsche: Köpläge i storbanken

Barclays Capital sänker sina rekommendationer för två storbanker, men samtidigt höjer Deutsche Bank en jätte till köp.

SEB:s kapitalposition ger utrymme för positiva utdelningsöverraskningar från banken.

Det skriver Deutsche Bank som har höjt rekommendationen för aktien till köp (behåll) med ny riktkurs om 106 kronor (103).

“Kärnprimärkapitalbufferten om 250 baspunkter torde fortsätta att stödja en hög utdelningsandel. Vi räknar med en utdelning per aktie om 6:75, 6:95 samt 7:35 kronor för åren 2019 till 2021, vilket implicerar utdelningsandelar om 75 till 78 procent samt en direktavkastning på 7,5 till 8,2 procent”, skriver Deutsche Bank.

Det innebär att SEB hamnar i den övre halvan bland de nordiska bankerna avseende utdelning, fortsätter den tyska banken som anser att relativvärderingen är mer attraktiv än tidigare under 2019 efter den senaste tidens svaga kursutveckling.

“Med starka fundamenta, en hög kapitalbuffert och en av de högsta utdelningsrelationerna anser vi att nuvarande värdering innebär ett attraktivt läge att kliva in för långsiktiga investerare”, fortsätter Deutsche Bank.

SEB A stängde på nivån 89:56 kronor på torsdagen.

Banken har som finansiella mål att dela ut åtminstone 40 procent av årsvinsten per aktie samt hålla kärnprimärkapitalrelation omkring 150 baspunkter över gällande kapitalkrav från Finansinspektionen.

Barclays Capital sänker samtidigt sin rekommendation för Nordea till jämvikt från övervikt. Riktkursen sänks till 78:73 från 106:45 kronor. Det framgår av Bloomberg.

Aktien stängde på 72:72 kronor i Stockholm på torsdagen.

Barclays Capital sänker även sin rekommendation för Swedbank till jämvikt från övervikt. Riktkursen sänks till 159 från 245 kronor.

Aktien i Swedbank stänge på 145:15 kronor på torsdagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.