”Storpolitiken damp ner på mitt skrivbord”

Svenska oljebolaget Nynas hamnade mitt i USA:s storpolitik när Donald Trump utfärdade en av sina presidentordrar. Chefsjuristen Maria Björkholm var en av dem som fick reda ut situationen när företaget tvingades till en komplicerad rekonstruktion.
Maria Björkholm, chefsjurist Nynas.
Maria Björkholm, chefsjurist Nynas.

En fredagskväll i slutet av augusti 2017 fick Maria Björkholm ett telefonsamtal. Donald Trump hade genom en presidentorder precis infört nya sanktioner mot Venezuela, sanktioner som skulle nå ända till Sverige och Maria Björkholms arbetsplats Nynas i Stockholm.

Från ena dagen till den andra vändes världen upp och ner i det svenska oljebolaget. Och för chefsjuristen Maria Björkholm blev arbetet inte längre en fråga om bara juridik, utan också om politik.

Motivering Årets Uppdrag

”När en verksamhet ställs inför inte bara en, utan två för bolaget mycket utmanande och framtidsavgörande situationer, kräver det extraordinära insatser av företagets chefsjurist och juridiska avdelning.

Mottagaren av Årets Uppdrag har varit instrumentell i arbetet med att först få bolaget ur de synnerligen svåra sanktionerna utfärdade av OFAC, bland annat genom en komplicerad ägarförändring, och sedan lotsa bolaget igenom en rekon­struktion som är en av de mest omfattande i Sverige sett till värde och komplexitet.

Med lösningsfokus, proaktivitet och en aldrig sinande framåtanda och lojalitet har mottagaren av Årets Uppdrag varit en nyckelperson under de över 990 dagar som bolaget varit föremål för internationella sanktioner. Genom banbrytande insatser, etablerandet av en ny ägarstruktur för bolaget och framgångsrika förhandlingar på högsta internationella politiska nivå hävdes sanktionerna, vilket var en avgörande faktor för företagets framgångsrika rekon­struktion.

Mottagaren av Årets Uppdrag visar på ett ypperligt sätt hur bolagsjuristens arbete ofta spelar en avgörande roll för en verksamhets utveckling såväl som överlevnad. Genom exceptionella prestationer har mottagaren av Årets Uppdrag räddat väsentliga värden, tusen arbetstillfällen och en infrastrukturellt samhällsviktig verksamhet”.

Eftersom Nynas ägdes till 50,01% av den venezuelanska statens oljebolag, PDVSA, omfattades det svenska företaget med cirka 1000 anställda fullt ut av Trumps och den amerikanska finansmyndighetens OFAC:s åtgärder.

”Storpolitiken som man annars bara följer på tv-nyheterna damp plötsligt ner rakt på mitt skrivbord. Vi var övertygade om att det var ett misstag, att det var oavsiktligt”, säger Maria Björkholm.

Men oavsett intentionen blev konsekvensen av sanktionerna att Nynas, som med hjälp av sydamerikansk råolja tillverkade bland annat bitumen, bindemedlet i asfalt, plötsligt inte kunde göra några affärer i amerikanska dollar. Även möjligheten till handel i andra valutor påverkades när bankerna började dra öronen åt sig.

Nynas internationella handel försvårades markant. Och viktiga infra­strukturprojekt i hela Norden hamnade i fara. Trots löpande förhandlingar med både OFAC och ägarna, samt draghjälp från svenska utrikesdepartementet, tvingades Nynas i december 2019 in i en rekonstruktion när långivarna sade upp Nynas krediter.

När företaget kunde avsluta rekonstruktionen i januari i år var det med nya ägarförhållanden som inkluderar en nybildad stiftelse som ska tillvarata Nynas långsiktiga fortlevnad.

Fakta om priserna

Årets Bolagsjurist är en utmärkelse som årligen delas ut av advokatfirman Vinge, Sveriges Bolagsjurister och Affärsvärlden. Priset delas ut för nionde året i rad och är uppdelat i tre kategorier: Årets bolagsjurist, Årets uppdrag samt Årets stjärnskott.

Utmärkelsen har instiftats för att lyfta bolagsjuristernas allt viktigare roll i näringslivet. Efter nomineringar via affarsvarlden.se samt sajten aretsbolagsjurist.se har en jury utsett vinnare i respektive kategori.

I juryn sitter: Göran Lind (redaktionschef, Afv), Caroline Falconer (ordförande, Sveriges Bolagsjurister), Johan Winnerblad (delägare och styrelseordförande, Vinge), Nina Macpherson (styrelseledamot, Scania, tidigare chefsjurist Ericsson) samt Sofia Graflund (chefsjurist, Northvolt, tillika fjolårets vinnare Årets bolagsjurist).

”PDVSA gick med på att minska sitt ägande till 14,99%. Men OFAC hade också krav på minskat inflytande, så därför har Venezuela bara en representant i styrelsen mot tidigare fyra. Nu är vi befriade från sanktionerna”, säger Maria Björkholm.

Som bolagsjurist i ett oljebolag var Maria Björkholm redan insatt i problematiken med sanktioner. Men mest för att Nynas skulle undvika att själva göra affärer med utsatta aktörer. Att själv bli en av dem var en helt unik erfarenhet för en svensk jurist.

”Det visar hur små små penndrag får en enorm effekt och stora ringar på vattnet. Sanktioner är ett oerhört effektivt krigsmedel. Men nu har vi kommit ut på andra sidan, förvisso lite skakade, men med återställd balansräkning, förändrad ägarstruktur och en långsiktig finansiering på plats”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco