Swedbank: Nu brukar börsen vara starkast – fortsätter övervikta aktier

Swedbank behåller övervikten i aktier på grund av den stabila rapportsäsongen, den starka underliggande efterfrågan och TINA. Dessutom går börsen nu in i en historiskt stark period.
Swedbanks Mattias Isakson
Swedbanks Mattias Isakson.

I en månadsuppdatering noterar Swedbanks chef för strategi och allokering, Mattias Isakson, att korrigeringen på aktiemarknaden inte blev långvarig och att optimismen kommit tillbaka. Dock kvarstår flera frågetecken.

”Räntemarknaden har uppvisat högre volatilitet och dess väg framåt är avgörande för den övergripande allokeringen likväl som för regionallokeringen”, skriver han.

Samtidigt som de underliggande förutsättningarna är ungefär desamma står aktiemarknaden på högre nivåer än vid förra uppdateringen och Swedbank inväntar nästa giv, heter det. Således kvarstår den taktiska övervikten för aktier, då banken fortsatt ser stark en stark underliggande efterfrågan, en stabil rapportsäsong samt att alternativen är få. Swedbank behåller även en neutral regionallokering.

”Noterbart är att vi nu säsongsmässigt går in i börsårets starkaste period, historiskt tenderar aktiemarknaden leverera god avkastning fram till och med februari. En annan positiv aspekt är att många bolag nu återupptar sina återköp av egna aktier vilket på marginalen agerar stöttande”, skriver han.

Samtidigt är volatiliteten i räntemarknaden inte gynnsam för riskviljan, menar han. Volatiliteten vittnar om osäkerheten kring den stigande inflationen, vilket gör ett avtryck inom samtliga tillgångsklasser.

”För nästa giv önskar vi tydligare signaler från räntemarknaden och till dess ligger vi kvar med oförändrad övervikt i aktier, som finansieras med lika stora undervikter i vardera räntor som krediter”, skriver Isakson.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.