Svärdsons skapelse noteras – får miljardvärdering: ”En bättre väg för Apotea”

Apotea värderas till 6 mdr vid börsnoteringen. För Affärsvärlden berättar grundaren och VD:n Pär Svärdson om Sven Hagströmers intresse för bolaget - och om han öppnar IPO-fönstret. "Jag kan tycka det är ganska roligt", säger Svärdson.
Han berättar också om:
✔ Satsningen i Varberg: "Kan bli ett dubbelt så stort apotek"
✔ H&M-ägarnas rejäla köp
✔ Planerna framåt
✔ "Jag kommer sitta kvar som VD - jag har världens roligaste jobb"
Pär Svärdson står bredvid en lastpall med Apotea-kartonger.
Apoteas VD och grundare Pär Svärdson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Apoteas första handelsdag blir fredag den 6 december. Teckningskursen har fastställts till 58 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på drygt 6 mdr kr. 2021 värderades bolaget till drygt 10 mdr.

“Det känns väldigt spännande! Vi har förberett oss länge och det är roligt att se andras intresse för något vi byggt”, säger grundare och VD Pär Svärdson till Affärsvärlden.

Det var i våras som nätapoteket kände sig moget att röra sig mot börsen. Pär Svärdson berättar att marknaden sneglar på Apoteas notering:

“Många säger att de tittar intresserat på oss för de hoppas vi ska öppna noteringsfönstret. Det gör mig stolt att många hoppas vi kommer att kunna det.”

Men gör det att pressen ökar? 

“Människor triggas av olika saker. Jag kan tycka att det är roligt.”

Kommer ni att öppna IPO-fönstret? 

“Jag ska försöka göra Apotea så bra som möjligt och bedöma marknaden mindre”, säger Pär Svärdson.

“Ingen vill sälja”

Bolaget gör ingen kapitalanskaffning i samband med börsnoteringen och erbjudandet omfattar drygt 28 miljoner befintliga stamaktier, motsvararande 27,4% av aktierna i bolaget. Nuvarande aktieägare Laulima, Alecta Tjänstepension, SEB Life International Assurance Company, Neudi Kapital och Creades säljer en tredjedel var av sina innehav, enligt Pär Svärdson.

“Egentligen vill ingen sälja. Vi vill vara noterade men vill inte sälja, vilket blir lite svårt. Så alla säljer lika mycket, ungefär en tredjedel”, säger Svärdson och fortsätter:

“För mig personligen kommer jag absolut att få pengar över tid och sådär. Men det gör inte så stor skillnad för mig som person.”

“Det gör mig stolt”

H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury Invest blir corner-investerare tillsammans med Capital Group, Nordea Asset Management, WCM Investment Management, och AMF Aktiefond Småbolag.  Tillsammans har de åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet till teckningskursen för ett totalt belopp om 975 miljoner kronor.

“Ramsbury är ju väldigt högt ansedda och har en väldigt bra rykte. Det är klart att ett så framstående företag vill investera i Apotea gör mig stolt. Hela gruppen av cornerstone-investerare är ju väldigt högklassiga
eller väldigt respekterade investerare i olika kategorier vilket gör mig stolt.”

Tidigare har det spekulerats i huruvida Apotea skulle komma till börsen via Creades spac-bolag Creaspac. Pär Svärdson bekräftar för Affärsvärlden att investmentbolaget med Sven Hagströmer i spetsen var intresserade.

“Jag tror att de gärna hade haft med Apotea i den här SPACen. Men samtidigt så kände vi att det kanske inte var den bästa vägen för Apotea. Dessutom är Creades även ägare i Apotea. Om man tittade på det från Apoteas perspektiv så tyckte vi att den här lite längre, lite mer omfattande processen att gå själva till börsen var bättre för oss. Det är fler investerarmöten, du utbildar marknaden bättre. På tre till fem års sikt tror jag det är en väldigt fördel, så därför blev det ändå en bättre väg för Apotea.”

Det låter ändå som att Creaspac gärna hade sett att ni kom till börsen via dem?

“Ja, men det tror jag.”

Creaspac hittade inget bolag inom den angivna tidsramen och avvecklas därför.

Tittar på förvärv

Målet för Apotea är att dubbla sin försäljning kommande 4-5 år.

Vad säger du om konkurrensen?

“Det finns en hel palett med konkurrenter runt om oss och jag tror att vi gynnas av att ha en stark konkurrenssituation. Jag tror att man växer som företag och i längden så blir man starkare. Det är inte så kul att springa 100-meterslopp om man inte hade någon att springa med.”

Pär Svärdson säger att bolaget tittar på de större konkurrenterna för att försöka ta marknadsandelar, och på de mindre för att se om de har tjänster som Apotea skulle kunna ha användning för.

Är ni sugna på förvärv av de mindre bolagen som ni tycker har spännande tjänster?

“Vi har förvärvat ett bolag i Norge och det är en typ av förvärv där man tittar på en geografin, egentligen ett Apotea på en annan plats. Och det kan ju vara ett spännande förvärv. Ett annat spännande förvärv kan vara någon form av angränsande segment eller liksom den typen av variant på förvärv. Men att bara titta på att köpa exakt samma som sig själv för att bygga volym så tror jag ofta är svårt. Man ska aldrig säga aldrig men jag skulle tro att det är mindre sannolikt.”

Lite tilläggsförvärv eller kompletteringsförvärv låter det ändå som att ni har ögonen öppna på.

“Ja, det skulle kunna hända. Det har inte hänt hittills men det skulle absolut kunna hända.”

Satsar i Varberg

För att kunna växa så bygger bolaget ett högautomatiserat logistikcenter i Varberg. De får tillgång till lokalerna i januari och räknar med att första ordern kan gå därifrån i sommar.

“Logistikcentret kommer göra att vi kan leverera samma dag i västkustregionen. Vi får också möjlighet att anställa farmaceuter på västkusten vilket är bra för vår tillväxt. Men det ger oss också mer kapacitet. Dessutom är det är en betydligt högre automateringsgrad i Varberg vilket gör att våra transaktionskostnader kan sänkas. Det kommer vara bra för vår lönsamhet på sikt”, säger Pär Svärdson.

Under ungefär två års tid, från mitten av 2021 till mitten av 2023, hade Apotea kapacitetsbrist. Bygget i Varberg är en lite för stor kostym, vilket innebär att Apotea kommer kunna fortsätta växa.

“I och med att vi får logistikcentret i Varberg så kommer vi kunna bli ett dubbelt så stort apotek.”

HINNER INTE FIRA

Planen för Pär Svärdson är att fira vid klockringningen den 6 december. Innan dess hinner han inte.

“Det är Black Week den här veckan så vi har ganska mycket att göra på jobbet. Den här veckan tror jag att jag ska fokusera mer på jobb”

Och apropå jobb.

Kommer du sitta kvar som VD?

“Ja, jag kommer absolut sitta kvar som VD. Jag har världens roligaste jobb. Jag tycker det är jätteroligt. Dessutom är vi precis i början på vår resa. Om du tittar på hela apoteksmarknaden i Sverige och Norge så är vi väldigt små.
Även om vi börjar bli ett ganska stort företag, så är det en extremt stor, väldigt stabil och bra marknad. Så där har vi jättemycket kvar. Den resan vill jag vara med på”.

Pär Svärdson, Laulima, övriga styrelseledamöter och ledande befattningshavare samt övriga befintliga aktieägare har åtagit sig att ingå lock-up-åtaganden. För Pär Svärdson är den 1 080 dagar, Laulinas åtagande är 720 dagar.

För övriga styrelseledamöter och ledande befattningshavare är lock up-avtalet 360 dagar och för övriga befintliga aktieägare är det 90 till 180 dagar.

 

Nedan visas Apoteas ägarlista per 11 november 2024. I ägarlistan återfinns bland annat SBB:s tidigare VD Ilija Batljan och Jacob De Geer som grundat iZettle

Apotea 20 största ägare innan IPO Andel
Laulima AB (Pär Svärdson, andra grundare och anställda) 43,2%
Alecta Tjänstepension 19,7%
Neudi & C:o AB 5,16%
Creades AB 4,88%
Filip Engelbert 3,50%
Jonas Nordlander 3,50%
Erik Lindgren 2,77%
Ilija Batljan 2,41%
Pär Svärdson 2,31%
Tham Special Investment AB 2,06%
Anders Eriksson 1,55%
Jofam AB 1,35%
Jacob De Geer 1,04%
CM Nilsson Holding AB 1,03%
Kjell Arvidsson (P&CS Invest AB) 0,99%
Håkan Roos (RoosGruppen) 0,90%
Albi Asset Management AB 0,29%
Knut Faremo 0,26%
Stjärnbro Gård Invest AB 0,23%
Tigrim Capital AB 0,18%
Källa: Holdings

Läs mer: Miljardbolaget till börsen – så har Apotea värderats genom åren

Läs mer: Nasdaqs VD om EU:s krokben för svenska noteringar: ”Tröskeln har blivit högre”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET